Vrei ca dieta ta să reușeașcă? Ei bine, un prim pas ar fi să înlături din propriul frigider alimentele tentante care sunt dezastruoase pentru o cură de slăbire, dar și pentru sănătate, la modul general. Iată care sunt alimentele pe care n-ar trebui să le ai în frigider.
Cei mai mulți dintre noi recunosc un dezastru alimentar când îl văd în meniu: un cheeseburger dublu de șuncă sau o felie de prăjitură cu brânză. Dar, de multe ori, nu ne dăm seama că există o grămadă de alimente nesănătoase pe care le consumăm în fiecare zi, chiar în frigiderele noastre. Aceste alimente pot adăuga calorii, grăsimi, zahăr și sare la dietă, fără să realizăm asta.
Elaine Magee, specialist în nutriție al WebMD, trece în revizie 10 cele mai periculoase alimente pe care le aveți în frigider sau în congelator. Alimentele de pe această listă sunt obișnuite, bogate în grăsimi trans și saturate, zahăr și / sau sare, și ar trebui, pur și simplu, să le aruncați!
Iată care sunt ele:
1. Maioneza
Maioneza, în sine, ar putea să nu fie cea mai proastă alegere dacă utilizați doar o linguriță sau două și dacă este făcută de casă din ou și ulei de măsline. Dar mulți preferă să o cumpere de-a gata, de la magazin, fără să citească ce scrie pe etichetă: unele nu conțin nici măcar ou, iar aproape toate sunt pline cu aditivi alimentari și conservanți. Din aceste sortimente, la o ceșcuță de maioneză conține circa 360 de calorii și 40 de grame de grăsime.
2. Soda și alte băuturi dulci
Unul dintre principalii contribuitori de „calorii goale" sunt băuturile zaharoase: sifon, ceai îndulcit, soda, băuturi cu arome de fructe și băuturi energizante și „sportive". Aceste băuturi conțin doar calorii „goale” care nu au valoare nutritivă. Cercetările au arătat, de asemenea, că nu mâncăm mai puțin atunci când bem aceste băuturi îndulcite - mâncăm la fel de mult, adăugând calorii suplimentare celor din băuturile noastre.
3. Băuturile alcoolice
Deseori consumate fără măsură, băuturile alcoolice pot fi un dezastru pentru dietă. Ficatul trebuie să muncească mai mult pentru a descompune alcoolul în acizi grași, care apoi se acumulează în el. Chiar și o noapte de beție poate să-ți îngrașe ficatul. Apoi nici nu are valoare nutritivă atunci când e combinat cu băuturi gazoase sau dulci.
Un pahar de vin are 170 de calorii, o sticlă de bere 150, la fel și un shot (vodka, rom, gin sau whiskey), care se adaugă la caloriile „goale" din băuturile dulci și acidulate. Mai bine le combinați cu apă minerală sau lămâine, ori treceți pe ceai și cafea.
4. Meniul la pachet, cu carne prelucrată
La prânz, în loc să stai și să-ți găutești, e simplu să iei un pachet cu mâncare semipreparată sau deja preparată și să-l încălzești/coci la microunde. Probema e că astfel de „soluții" pentru prânz sau cină nu sunt alegeri bune, întrucât sunt bogate în grăsimi, conservanți precum nitriții, sare cu duiumul și carne prelucrată. Spre exemplu, o felie de bologna sau cinci feliuțe de salam conțin între 310 și 480 de miligrame de sare, și toată lumea știe că sarea consumată în exces crește riscul de hipertensiune, prima treaptă să bolile cardiovasculare, ucigașul numărul 1 la nivel mondial.
Apoi, carnea prelucrată și „îmbogățită" și ea cu sare și tot felul de aditivi, crește riscul de cancer de colon, potrivit Institutului American de Cercetare a Cancerului. Unii cercetători cred că conservanții folosiți în carnea procesată se pot transforma în agenți care cauzează cancer în organism.
5. Crenvurștii și cârnații
Crenvurștii și cârnații sunt alte două produse din carne prelucrată, pline de sodiu și de grăsimi. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC), mezelurile conțin 520-680 miligrame sare la 100 de grame, la care se adaugă până la 23 grame de grăsime per porție.
6. Produse din lapte integral
Produsele lactate din lapte integral conțin o mulțime de grăsimi și colesterol. Deși nu sunt calorii „goale" din punct de vedere tehnic, deoarece conțin proteine, calciu, B-12 și riboflavină, sunt bogat calorice iar asta nu e tocmai bun pentru dietă. Spre exemplu, dacă bei jumătate de litru de lapte integral pe zi asta îți adaugă la dietă 1.904 calorii, 105 grame de grăsime și 59.5 grame de grăsimi saturate.
7. Înghețata
Da, știm că înghețata „face bine" la suflet, dar nu și la dietă! Chiar dacă mănânci o cupă de înghețată poți depăși lejer totalul zilnic recomandat pentru grăsimi saturate și să crești cu mult numărul de calorii. În funcție de ce altceva conține (nuci, ciocolată, etc) o jumătate de cupă de înghețată cu ciocolată conține cel puțin 250 calorii, 14 grame de grăsime, 9 grame de grăsimi saturate și 23 de grame de zahăr.
8. Dressingurile pentru salată
Când încercăm să mâncăm sănătos, salatele sunt o bună alegere, dar nu și dacă turnăm peste ele dressinguri care vin de-a gata, la plic sau la sticlă. Asta pentru că multe dintre ele conțin aditivi alimentari, zahăr, sare, grăsimi și conservanți. O lingură de dressing cu iaurt, spre exemplu, conține 120 de calorii, 12 grame de grăsimi și 380 de miligrame de sare, iar mulți dintre noi pun cel puțin 2 linguri de sos.
9. Untul și margarina
Margarina și untul sunt bogate în grăsimi saturate. La 50 de grame au cel puțin 100 de calorii și 11 grame de grăsime. Așa că nu sunt bune nici de întins pe pâine, nici de gătit cu ele, dacă chiar vrei să slăbești.
10. Cartofii pai înghețați
Câți dintre noi nu au în congelator măcar o pugă cu cartofi gata feliați pentru prăjit? Deși în sine cartofii nu au grăsimi și sunt sănătoși, cei de-a gata și congelați au tot felul de adaosuri: aditivi, conservați, sare, grăsimi. În plus, îi scoți din frigider și-i pui la prăjit, în mult ulei, ca să se facă bine și să fie crocanți, nu?! La 100 de grame, conțin în jur de 11 de grăsime, 390-540 de miligrame de sare și 190 de calorii, doar dacă îi prăjești fără să pui altceva pe ei. Dacă-i mai și sărezi „după gust"....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu