Adrian Năstase atenționează: O formă de masochism social

Fostul premier Adrian Năstase trage un semnal de alarmă privind temele abordate în filmele românești din ultimele decenii. Atenționarea fostului prim-ministru survine la doar o zi după ce două filme românești, "Bacalaureat", de Cristian Mungiu și "Sierra - Nevada", de Cristi Puiu, au fost selecționate pentru a intra în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes.

În cea mai recentă postare pe blogul personal, Adrian Năstase vorbește despre „Airlift", un film lansat în 2016 și care a obținut deja numeroase premii. „Airlift" este despre evacuarea a 170 000 de indieni din Kuwaitul invadat de Irak în 1990.

"O operatiune care, in final, a insemnat repatrierea, printr-un imens pod aerian, cu 488 de zboruri, a indienilor care au trebuit sa strabata 1000 de km pentru a ajunge la aeroportul din Iordania de unde au fost preluati. Sigur, exista si condimentele obisnuite in filmele indiene – dansuri si muzica specifice – dar filmul porneste de la fapte reale, la care adauga mici intrigi si mult suspans", scrie Adrian Năstase, după care trece la "sensul" postării sale.

Citește și: CANNES 2016. Cronica unei selecții (aproape) bănuite

"Filmele americane, filmele britanice, iata, filmele indiene au ca subiecte inclusiv momente de referinta din istoria lor, fapte de curaj, exemple de sacrificiu pentru tara. Spre deosebire de acestea, majoritatea filmelor romanesti din ultimile decenii prezinta imagini de deriziune, de promiscuitate, de periferie a societatii, de cruzime si de violenta, de familii destramate, de societate stramba si corupta, de romi cautand in gunoaie, portrete de analfabemasochism socialti vorbind agramat. O forma de masochism social. Scene filmate insa la modul cel mai sofisticat. Sigur ca aceste filme sunt premiate in strainatate pentru calitatea lor artistica dar ele fixeaza in ochii strainatatii doar aceste imagini iar pentru tinerii din Romania ele inseamna doar pregatirea pentru o viata fara speranta, o viata de supravietuire individuala, intr-o societate murdara si violenta, lipsita de valori si de eroi", conchide Adrian Năstase.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel