Achiziții publice, modificare propusă de PSD-UDMR: Prețul cel mai mic, eliminat

PSD și UDMR au depus un proiect de lege cu privire la achizițiile publice, prin care este eliminat criteriul prețului cel mai scăzut în stabilirea câștigătorului unei licitații. 

PSD și UDMR propun ca lucrările publice şi cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport preţ-calitate, care nu sunt neapărat şi cele mai ieftine.

”Experienţa de mai bine de un deceniu de aplicare a Directivei (UE privind achiziţiile - n.r.) a demonstrat că cetăţenii, beneficiarii finali ai serviciilor şi bunurilor publice, merită produsele sau serviciile cele mai bune care pot fi achiziţionate din banii publici alocaţi în aceste scopuri, iar acestea nu sunt neapărat cele care au preţul cel mai scăzut”, se arată în expunerea de motive a propunerii. În locul criteriului preţului cel mai scăzut, UDMR şi PSD propune introducerea unui nou criteriu, cel al ”rentabilităţii”, iar criteriul celui mai bun raport calitate-preţ sau calitate-cost, prezent şi în actuala legislaţie, este folosit drept criteriu principal.

[citeste si]

O altă modificare propusă de UDMR şi de PSD este ca achiziţiile directe (respectiv cele mai mici de 13.519 lei pentru produse şi servicii şi mai mici de 441.730 lei în caazul lucrărilor), care nu necesită procedura completă a achiziţiilor publice, sub valoarea de 10.000 de lei nici măcar să nu mai fie introduse în sistemul public electronic. Astfel, ele vor putea fi făcute doar pe baza unor documente justificative întocmite de autorităţi, şi nu vor mai putea fi accesibile publicului.

Proiectul a fost iniţiat de un grup de parlamentari UDMR, în frunte cu liderul Kelemen Hunor, şi de mai mulţi parlamentari PSD. Lor li s-au adăugat şi parlamentari ALDE, dar şi trei parlamentari PNL: Ben-Oni Ardelean, Gavrilă Ghilea şi Corneliu Olar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel