George Maior, propus pentru funcția de ambasador al României în SUA - surse

george maior dece
george maior dece

Fostul șef al Serviciului Român de Informații, George Maior, ar putea prelua funcția de ambasador al României la Washington, potrivit unor surse citate de România Tv și evz.ro.  Premierul Victor Ponta ar fi semnat propunerea venită din partea Ministerului Afacerilor Externe, urmând ca aceasta să ajungă pe masa președintelui Iohannis.

Surse din cercurile diplomatice au confirmat informația pentru DC News.

Ambasadorul României în exercițiu la Washington este Iulian Buga, care a preluat postul în 2013.

Prim-ministrul a refuzat, luni, într-o conferință de presă susținută la sediul PSD, să comenteze informațiile apărute în presă.

"Conform Constituţiei, numai preşedintele României poate să numească ambasadori. Eu sunt acum PSD şi sunt convins că preşedintele României vă va comunica.

Nu vreau să comentez niciun caz aparte. Nu Guvernul numeşte ambsadori, noi numim consuli. Preşedintele numeşte ambasadori, în urma unei proceduri", a spus Victor Ponta.

Potrivit Constituţiei, "preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice."

Emil Hurezeanu, despre oferta lui Klaus Iohannis de a deveni ambasador la Berlin

George Maior a demisionat din funcția de director al SRI la 27 ianuarie, după opt ani la cârma Serviciului de Informații Interne. Maior a fost preşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Senat.

În perioada 2000-2004 a fost secretar de stat şi şef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic şi militar, aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic.

Între anii 1992 şi 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate şi la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcţia de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel