Băsescu: Românii plecați la muncă afară trebuie aduși sub arme dacă e nevoie

Într-o intervenție la Adevărul live, președintele Traian Băsescu a atins și probleme conflictului din  Ucraina. În acest context, Băsescu este de părere că nicio țară NATO nu va fi afectată, dar România are o mare problemă cu rezerviștii care sunt la muncă în străinătate. În opinia președintelui, aceștia ar trebui aduși sub arme dacă situația o impune. Despre un posibil atac al Rusiei asupra României, Băsescu spune că ar fi o nebunie.

"Rusia e un factor de destabilizare a regiunii. Nu doar legat de Crimeea, ci și de Transnistria, și Nagorno-Karabah, și Osetia. Toate aceste conflicte regionale sunt ca o salbă de insecuritate în jurul Mării Negre. Mai au o caracteristică: pot fi rezolvate de la Moscova, dar pot fi explodate simultan sau pe rând de la Moscova. Eu mi-am dorit mereu o relație corectă cu Moscova. Nu poate să mă convingă nici MAE rus, nici Putin că Rusia nu generează conflicte și instabilitate regională".

Despre un eventual conflict armat în Ucraina, președintele Traian Băsescu a vorbit de pașii pe care România îi va urma.

"Acțiunea guvernului de la Kiev e una corectă. Trebuie să-și facă ordine în țară, autoritatea legitimă a statului ucrainean trebuie restabilită pe întreg teritoriul. E clar că Federația Rusa are în Estul Ucrainei militari specializați pentru astfel de operațiuni. E clar că Federația Rusa are responsabilități majore în susținerea tacită și cu elemente specializate în Slaviansk, Donetk, Odessa. Se apropie de Gurile Dunării. Care vor fi costurile operațiunilor de azi? Vom vedea. Dacă aș fi șef de stat aș cere minim de violență și maxim de eficiență, dar violența nu poate fi exclusă".

În intervenția președintelui s-a discutat și de scenariul unei intervenții a Federației Ruse la Gurile Dunării.

"E clar că un obiectiv strategic al Rusiei e să aibă acces la Dunăre. Rusia avea cea mai mare flotă la Dunăre, iar acum nu se poate apropia de Chilia, unde era vechea graniță. România nu are o amenințare directă. Nu putem prevedea că Rusia va ataca România, ar fi o nebunie să credem asta. Toate analizele arată că Rusia nu-și dorește război cu NATO".

Rusia urmărește federalizarea Ucrainei

"Invadarea Ucrainei ar însemna provocare regională. Investițiile străine directe ar fi mult mai puține în caz de agresiune. Cred că ținta Rusiei e federalizarea Ucrainei și controlul estului Ucrainei să controleze țara și încet-încet să se apropie de gurile Dunării. NATO nu va interveni militar în Ucraina în cazul unei invazii rusești, dar va lua măsuri economice dure. Nu cred că vreo țară NATO va fi atacată de Rusia. Ar fi război, indiferent ce țară NATO ar fi atacată. Dar regional trebuie creat echilibru militar", a mai declarat Traian Băsescu.

"Până la sumit-ul NATO din septembrie se vor lua decizii importante: redistribuirea resurselor militare NATO în țările baltice, Polonia, România.  Legea privind rezerviștii e o soluție discutată. S-a pus problema unei analize a capacității noastre de a chema rezerviștii sub arme. Avem o mare problemă pentru că foarte mulți rezerviști sunt la muncă în străinătate. Va trebui să ne refacem capacitatea de a ne aduce rezerviștii sub arme dacă e nevoie.
...România trebuie să-și mărească efortul de dotare a armatei. Nu suntem o armată atât de nedotată cum pare, dar e clar că România trebuie să investească mai mult în noile tehnologii necesare: mai multe avioane de vânătoare, dotare mai consistentă a fregatelor", a mai spus președintele Traian Băsescu.

Citește și: Ucraina reia operaţiunea de eliminare a grupurilor armate proruse

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel