STUDIU: Visele ajută la triajul emoțiilor, păstrând emoțiile pozitive și atenuându-le pe cele negative

Photo by Anna Shvets
Photo by Anna Shvets

Un nou studiu a descoperit că un sistem de triaj este folosit de creier pentru a procesa emoțiile atunci când visăm, le stochează pe cele pozitive în timp ce atenuează emoțiile negative.

Cercetătorii de la Universitatea din Berna, Elveția, și de la Spitalul Universitar din Berna spun că studiul, care a fost publicat în revista Science, oferă noi informații despre legătura dintre somn și sănătatea mintală și, de asemenea, ar putea sugera noi terapii pentru tratarea amintirilor traumatice.

În timpul somnului cu mișcarea rapidă a ochilor (REM), în vise au loc alături de emoții intense, dar oamenii de știință s-au străduit să înțeleagă cum sunt reactivate aceste emoții. Deși cortexul prefrontal al creierului este responsabil pentru integrarea multora dintre aceste emoții atunci când oamenii sunt treji, nu pare să joace un rol activ în somnul REM.

”Mecanismul somnului REM, în special, este foarte important pentru sănătatea emoțională”, a declarat liderul grupului de cercetare, profesorul Antoine Adamantidis, de la Departamentul de Cercetare Biomedicală (DBMR) de la Universitatea din Berna, pentru Newsweek.

Descrierea studiului 

În experimente cu șoareci, cercetătorii au examinat comportamentul neuronilor din creier; neuronii sunt alcătuiți dintr-un corp celular (soma), care procesează informațiile provenite de la dendrite (intrari) și trimite semnale către alți neuroni.

Rezultatele cercetării arată că soamele celulare sunt ținute tăcute sau adormite, atunci când dendritele lor sunt activate și treze, potrivit Adamantidis, indicând o decuplare a celor două compartimente celulare. Prin acest proces, activitatea puternică ”de veghe” a dendritelor permite codificarea atât a emoțiilor de pericol, cât și de siguranță. În același timp, inhibarea somei permite creierului să favorizeze discriminarea dintre siguranță și pericol în dendrite, dar blochează reacția excesivă la emoție și, în special, pericolul.

”Înțelegând acest proces, cercetătorii deschid posibilitatea unei abordări mecaniciste pentru tratarea tulburărilor de sănătate mintală”, a adăugat Adamantidis.

Indicatoare pentru stări de anxietate

Emoțiile negative deosebit de puternice, cum ar fi frica și anxietatea, pot contribui la afecțiuni precum tulburările de stres posttraumatic (PTSD). În PTSD, trauma este supraconsolidată în cortexul prefrontal zilnic în timpul somnului.

Oferind o înțelegere mai clară a modului în care emoțiile sunt procesate în timpul somnului la oameni, cercetarea de la Berna ar putea oferi noi perspective asupra potențialelor ținte pentru tratarea procesării defectuoase a amintirilor traumatice, cum ar fi PTSD.

”Somnul este o fereastră de oportunitate pentru tratamentul tulburărilor mintale”

”Se pare că somnul este considerat o fereastră de oportunitate pentru tratamentul tulburărilor mintale”, spune Adamantidis, adăugând că cercetările echipei sale au demonstrat posibilitatea de a modula activitatea creierului pentru a trata alte tulburări, inclusiv depresia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel