EXCLUSIV  Vincenti: 'Criza COVID-19 în România se va înrăutăți. Ați avut un as în mânecă'. Cum am evitat scenariul Italiei

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Sociologul și scriitorul italian Luca Vincenti a vorbit despre situația generată de epidemia de COVID-19, atât în Italia, cât și în țara noastră.

Luca Vincenti, cel care pregătește în aceste zile următoarea sa carte ANUL ȘOBOLANULUI Infodemia și contaminarea în epoca Covid 19, a discutat cu DC News despre epidemia de noul coronavirus care a transformat Europa în primul front de luptă împotriva virusului.

Sociologul italian, pentru care România a devenit a doua sa casă, atrage atenția că rata de îmbolnăvire trebuie atinsă treptat, în caz contrar sistemul sanitar nu va face față. Nu doar în România.

 

Izolarea și distanțarea socială, cea mai eficientă metodă împotriva coronavirusului. Unde a greșit Italia

 

„Trebuie să rămânem acasă. În Italia se vorbește de școală la distanță până în luna septembrie. Italia are un sistem de sănătate bun, dar nu ne putem permite să ne îmbolnăvim toți deodată. 

Din păcate noi am fost primul caz în Europa. Noi am luat măsurile de distanțare socială mult prea încet. Există două strategii diferite: lockdown total (n.r. - distanțare socială și închidere totală) sau pas cu pas, cum a făcut România, închidere pe etape. 

Boala aceasta foarte probabil trece și singură. Dar nu putem face absolut nimic decât să rămânem închiși și izolați”, ne-a precizat Luca Vincenti.

Acesta a adăugat că o greșeală majoră pe care a făcut-o Italia a fost faptul că nu a impus măsurile de distanțare socială mai repede, nu a izolat vârstnicii, categoria cea mai vulnerabilă iar oamenii nu au respectat mesajele autorităților. Situația a devenit cu adevărat dramatică, iar italienii au s-au văzut copleșiți de noul coronavirus.

„Când a început boala la noi, pe 21 februarie la Milano, abia după două zile presa se întreba ce trebuie să facem. Medicii nu au dat niciun răspuns, au spus că vedem ce se va întâmpla peste câteva ore. Dar boala e foarte contagioasă, în câteva ore poate fi transmisă la o mulțime de oameni”. 

Luca Vincenti eplică numărul mare al morților din cizmă și prin faptul că „în prima fază în Italia au fost internați cei bolnavi de noul coronavirus în aceeași secție de Terapie Intensivă cu alți bolnavi.

Aflat în Genoa, la doar o oră și jumătate de Milano, epicentrul epidemiei, sociologul italian ne-a povestit că „în Milano a existat un spital care devenise focar. Oamenii nu știau de pericolul COVID-19, iar virusul circula în spital de o lună. A făcut ravagii”. 

„În regiunea unde mă aflu sunt aproximativ 3.000 de cazuri. Acum lumea e disciplinată și respectă regulile. La început nu se respectau, toată lumea era la mare, se plimba pe plaje”, spune Vincenti care ne-a mărturisit că el din 21 februarie a preferat să stea în casă deși a fost nevoit să mai vină în România unde are dezvoltate afaceri.

 

Asul din mâneca României

 

„Poate am greșit noi cu ceva, iar România a făcut bine. Poate trebuia să îi izolăm imediat pe cei în vârstă. România a aplicat rapid o ordonanță militară de urgență în sensul acesta.

România mereu se descurcă bine în situații dificile. Chiar dacă nu are resursele Germaniei sau Italiei, România a avut mereu un as ascuns în mânecă. În cazul de față acest as a fost ordonanța militară prin care ați izolat oamenii cei mai vulnerabili, persoanele în vârstă”, consideră Luca Vincenti, într-un interviu acordat în exclusivitate DC News.

Sociologul e de părere că distanțarea socială e cea mai bună armă pe care o avem în războiul cu COVID-19, dar atrage atenția asupra situației foarte dificile din economie. 

(w670)

Foto:Luca Vincenti

Lockdown-ul e cea mai eficientă soluție, dar până când ne permitem să nu muncim? Cine nu moare de COVID-19, probabil va dezvolta imunitatea în trei-patru luni. E posibil atunci ca o parte mare din populație să fie contaminată, o parte să se vindece și să dezvolte imunitate, iar o altă parte să moară. E crunt ceea ce spun. Dar mă întreb, acest sistem de lockdown cât poate dura? Riscăm să nu murim de coronavirus, dar să murim de foame”. 

 

Problemele pentru România au început când s-au întors românii în țară. Situația se va agrava și la noi

 

„România cu resursele pe care le are a acționat bine, cetățenii din țară au fost izolați. Dar problema violentă la voi a început în momentul în care au început să se întoarcă în țară cei de afară. Oamenii în asemenea momente se întorc acasă și au tot dreptul să o facă, trebuie respectată libertatea, dar atunci au început problemele la voi. S-au întors din Italia sute de mii de români”. 

„În următoarele 10 zile situația din România se va înrăutăți. Din păcate și numărul morților va crește mult”, e de părere Luca Vincenti. El spune că trebuie să ne gândim că, deși am instaurat rapid măsurile de distanțare socială și am evitat imediat scenariul Italiei, din momentul în care a fost confirmat primul caz, boala deja circula de aproximativ o lună. Și, bineînțeles, situația ar putea fi agravată în funcție de numărul celor care se vor întoarce din stărinătate și de cum vor respecta aceștia carantina. 

Amintim în acest sens că, potrivit specialiștilor din țara noastră, noi vom atinge vârful epidemiei la finalul lunii aprilie sau la începutul lunii mai.

 
 

Coronavirus e un pericol și pentru cei tineri. În Italia s-a ajuns la „medicină de război” 

 
În ceea ce privește faptul că există încă persoane care iau în derâdere COVID-19, considerând că nu pot păți nimic și astfel nu respectă restrcițiile autorităților, sociologul italian îi contrazice.

„E o minciună. Virusul nu e mereu letal, dar e foarte, foarte contagios” Acesta spune că numărul celor infectați e de două sau chiar de trei ori mai mare decât numărul cazurilor confirmate oficial, precizând că foarte multe persoane sunt asimptomatice. „Ei pot să nu dezvolte boala niciodată, dar o transmit mai departe”. 

„În Italia se vorbește că 70% din cei infectați sunt asimptomatici”, a menționat Luca Vincenti care a adăugat că „în Italia au murit de gripă sezonieră aproximativ 10.000 de persoane într-un an. Dar de gripă au suferit aproximativ 2 milioane de italieni. Faceți voi calculele. Coronavirus e mult mai contagios, din această cauză e un număr atât de mare de decese”. 

„Au murit și oameni sănătoși, dar e adevărat într-un procent mai redus decât cei cu comorbidități”, admite scriitorul italian.

În Italia s-a ajuns la o medicină de război. Medicii aleg să îi ventileze pe cei tineri în detrimentul persoanelor în vârstă. E crunt, dar e ca la război”. 

 

Infracționalitatea în vremea coronavirusului

 

Expert în infracționalitate, Luca Vincenti, autorul cății ”Bandele de stradă”, a atras atenția că deși țara noastră a gestionat bine în ultimii ani problema cu rețelele de crimă organizată, numărul mare al celor care s-au întors și continuă să o facă în contextul noului coronavirus riscă să ridice nivelul de infracționalitate. „Oare România e pregătită pentru așa ceva? S-a pregătit cu ceva în ultimii 15 ani? România e o țară secătuită de corupție, o țară abuzată”, a afirmat Vincenti, care a subliniat respectul pe care poartă României și poporului român. 

„În Italia de când e criza COVID-19, procentul de infracționalitate a scăzut cu 70%. Nu pentru că românii au plecat, nu e adevărat! A scăzut pentru că oamenii sunt blocați iar în oraș e plin de poliție”, a mai precizat Luca Vincenti care a atras atenția că această rată va urca din nou după depășirea pandemiei, mai ales în contextul unei crize economice.   

„Țara voastră e o țară divizată și plină de ură politică. Nu se poate construi în România în această manieră. Sunteți o țară cu resurse, cu oameni inteligenți, dar trebuie să treceți peste această divizare”, a conchis Luca Vincent. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel