Varianta sud-africană a SARS-CoV-2. Premierul Ciucă anunţă că se vor lua măsuri pentru evitarea răspândirii virusului

Facebook - Guvernul României
Facebook - Guvernul României

Prim-ministrul Nicolae Ciucă anunţă că vor avea loc discuţii cu factorii decizionali cu privire la măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2.

"Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2", a anunţat, vineri seara, premieru Nicolae Ciucă.

EMA: Este prematur să planificăm o adaptare a vaccinurilor la noua variantă sud-africană a SARS-CoV-2

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat vineri că este prematur să planifice o adaptare a vaccinurilor actuale la noua variantă a virusului SARS-CoV-2 detectată recent în Africa de Sud, în contextul în care mai multe ţări şi regiuni au stopat sau restrâns numărul curselor aeriene spre şi dinspre Africa australă, informează AFP.

EMA a precizat că are nevoie de mai multe detalii pentru a afla dacă noua tulpină, care prezintă numeroase mutaţii, ar putea să evite acţiunea neutralizantă a celor patru vaccinuri autorizate până în prezent împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană.

"Supraveghem cu atenţie varianta B.1.1.529 nou apărută, care prezintă numeroase mutaţii la nivelul proteinei de legare a virusului", au precizat reprezentanţii EMA într-un comunicat.

Denumită pentru moment B.1.1.529, noua variantă detectată în Africa de Sud prezintă mutaţii multiple şi are potenţialul de a fi extrem de contagioasă, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care văd în noua tulpină semnale ce anticipează un nou val al pandemiei de COVID-19.

"Este prematur, la ora actuală, să planificăm o adaptare a vaccinurilor (...) pentru a combate această variantă emergentă. Dar dacă se va dovedi că o nouă variantă mutantă evită imunitatea şi se propagă cu rapiditate (...), va deveni pertinent să facem acest lucru", au declarat reprezentanţii EMA.

Belgia a devenit vineri prima ţară europeană care a detectat un caz de infectare cu noua variantă virală.

Comisia Europeană a propus vineri statelor membre în UE să suspende cursele aeriene spre şi dinspre Africa australă şi alte ţări afectate de apariţia noii variante a virusului SARS-CoV-2.

Până în prezent, EMA a autorizat patru vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetăţenii adulţi din Uniunea Europeană: cele dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager, şi cele produse de AstraZeneca şi Johnson&Johnson, care utilizează tehnologia bazată pe adenovirusuri.

Compania germană BioNTech a anunţat vineri că aşteaptă să obţină mai multe date despre protecţia oferită de vaccinul său împotriva noii variante sud-africane "în cel mult două săptămâni", transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel