Lista vaccinurilor compensate pentru adulți a fost anunțată. O anumită categorie de cetățeni români va avea acces gratuit la aceste vaccinuri, prin intermediul unei rețete electronice prescrise de medicul de familie sau de specialist.
Începând cu 1 decembrie, anumite vaccinuri vor fi compensate pentru populația adultă, inclusiv cele care asigură protecție împotriva pneumoniei, varicelei, meningitei și cancerului de col uterin, informează Europa FM. Gradul de acoperire pentru aceste vaccinuri va varia între 50% și 100%. Serurile vor fi disponibile la farmaciile partenere ale Casei de Asigurări de Sănătate, pe baza unei rețete electronice emise de medicul de familie sau de specialist. Cei care prezintă un risc crescut și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani pot beneficia de gratuitate pentru anumite vaccinuri.
Conform raportului UNICEF din 2023, țara nu a reușit să revină la nivelul de vaccinare anterioară pandemiei. Documentul subliniază că rata de vaccinare a copiilor nu s-a recuperat complet, în special în ceea ce privește vaccinul împotriva difteriei și tusei convulsive, care servește ca indicator global al acoperirii vaccinale. Aceasta a înregistrat o scădere la 89%, cu o reducere de 7% față de perioada pre-pandemică.
Conform ultimului Barometru de Sănătate Publică din 2023, doar 43,2% dintre cetățenii români au încredere în vaccinuri, în timp ce 12,4% au o încredere foarte mare. În contrast, 26,4% au o încredere foarte redusă, iar 17,6% au o încredere redusă în aceste mijloace de prevenție medicală. Se observă o opinie constantă împotriva vaccinării, reprezentând 18% din totalul respondenților.
După cum indică datele, peste jumătate dintre participanți consideră că vaccinurile administrate în copilărie asigură protecție pe întreaga durată a vieții, în timp ce doar 23,4% dintre aceștia sunt conștienți că unele vaccinuri necesită reînnoire și completare pentru menținerea eficacității.
În urma pandemiei, încrederea în vaccinurile destinate copiilor a suferit o scădere cu 10%, potrivit raportului UNICEF. Printre cauzele acestei reduceri se regăsește circulația informațiilor negative legate de vaccinul anti-COVID.
vaccinul pneumococic – compensat 100%
vaccinul meningococic – compensat 100%
vaccinul HPV – compensat 100% pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19 ani și 50% pentru femeile până la 45 de ani
vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa) – compensat 100%
vaccinul hepatitic B (VHB) – compensat 100%
vaccinul rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) – compensat 100%
vacinul varicelic – compensat 100%
Cel mai scump vaccin care va fi compensat pentru persoanele adulte vulnerabile este cel împotriva cancerului de col uterin, vaccinul HPV care costă aproximativ 650 de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu