Utilizarea cardului de credit și sănătatea mintală

Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels

Cardul de credit pare inofensiv. Ne permite să ne îndeplinim toate dorințele și să ne satisfacem capriciile. În același timp, este ușor să exagerezi și asta duce la consecințe atât fizice, cât și psihice.

Folosirea cardului de credit facilitează posibilitatea de a face cumpărături cu bani pe care nu îi avem. Acesta este tocmai pericolul acestor protagoniști ai societății de astăzi.

Efectele cardului asupra sănătății mintale

În lumea contemporană, banii fizici își pierd din ce în ce mai mult importanța. Cardul de credit este o modalitate foarte funcțională și practică de a evita nevoia de a transporta bancnote peste tot. Facilitează plățile și le face mai sigure. 

Problema nu este cu cardul de credit, ci cu cei care îl folosesc. Îndatorarea cu ajutorul acestor carduri este foarte simplă, mai ales pentru cei care fac cumpărături impulsive. Problema se vede pe termen mediu și lung: plata este mai puțin ușoară decât cumpărarea și, de multe ori, aceasta duce la unul dintre relele moderne: stresul financiar.

Utilizarea cardului de credit

A merge fără numerar are multe avantaje, dar duce și la unele probleme. Prima dintre acestea este că ne face să pierdem din vedere cât de mult cheltuim de fapt. Dacă utilizați numerar, puteți vedea imediat cum scade suma după o achiziție. În schimb, banii digitali par a fi infiniți, scrie La mente e meravigliosa.

Cardul de credit induce și o credință falsă. Utilizatorul pleacă de la ideea de ”a avea x sumă de bani” pe acel card, confundând deținerea acelei sume cu împrumutul pentru acea sumă. Este ușor să trecem cu vederea faptul că cu fiecare achiziție pe credit ne asumăm noi datorii.

 

Datorii excesive

Principalul pericol al folosirii unui card de credit este să o faci fără conștiință și, la fel, să cădem în supraîndatorare. Acest lucru se întâmplă atunci când datorați mult mai mult decât puteți plăti într-o perioadă, de obicei o lună. În acel moment, nu numai că cineva intră în probleme financiare, dar apare și o situație psihologică: anxietatea.

Psihologul Enric Soler, de la Universitat Oberta de Catalunya, a subliniat că există o ”formulă matematică pentru anxietate”. Soler indică faptul că, cu cât amenințarea percepută este mai mare și cu cât sunt mai puține resurse pentru a face față acesteia, cu atât anxietatea este mai mare.

 

Utilizarea cardului de credit: a face ceea ce trebuie

Se spune că omul este zeu când visează și sclav când numără. Resursele materiale sunt limitate, ne place sau nu. Majoritatea dintre noi au limite în ceea ce privește cheltuielile pe care le putem face și depășirea acestora va duce doar la probleme.

Cu un card de credit trebuie să fii foarte atent. În general, utilizarea cardului de credit ar trebui să fie limitată și văzută doar ca un mijloc de plată și nu ca o sursă de datorie. O persoană cu tendința de a cumpăra din impuls nu ar trebui să aibă niciodată la îndemână un serviciu de credit instant.

Îndatorarea cu un card de credit este foarte simplă. Cu toate acestea, provoacă anxietate pe termen lung, iar anxietatea îți erodează sănătatea și relațiile cu ceilalți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel