Un bebeluș de 7 luni a murit din cauza rujeolei, după ce a fost în contact cu fratele său, de 3 ani, nevaccinat împotriva acestei boli contagioase.
UPDATE: Bebelușul, în vârstă de 7 luni, care a decedat din cauza rujeolei, a fost internat în urmă cu două săptămâni într-o unitate spitalicească din municipiul Braşov, fiind adus din comuna Apaţa, susţin surse oficiale, citate de Agerpres.
Potrivit acestora, bebeluşul a fost internat mai întâi la Spitalul de Boli Infecţioase, pe secţia de Pediatrie, însă starea lui s-a înrăutăţit şi de acolo a fost transferat la Spitalul pentru Copii, unde ar fi şi murit în urmă cu câteva zile.
Știre inițială
Un bebeluș în vârstă de 7 luni a decedat din cauza rujeolei, a anunţat, marţi, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, copilul din judeţul Braşov era neeligibil la vaccinarea cu ROR şi a fost în contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic.
În perioada 1 ianuarie - 10 decembrie 2023, în România au fost notificate 2.010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai multe în județul Mureș - 628 cazuri, urmat de județul Brașov - 344 de cazuri, precizează sursa menţionată.
”Este o situație cu care, de-a lungul timpului, ne-am mai întâlnit, și această declarare a epidemiei face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni a copiilor.
În mod evident, transmiterea susținută în comunitate a infecției cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinați, acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua, iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulțesc, ne pune probleme legate de sănătatea publică”, a declarat ministrul Rafila într-o conferință de presă la momentul decretării epidemiei de rujeolă.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, România are cuprins în calendarul național de vaccinare următoarele vaccinuri:
În maternitate sunt efectuate vaccinul Hepatitic B, ce se face în primele 24 de ore de la naștere, și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG), care se face la 2-7 zile de la naștere.
La medicul de familie, la 2, la 4 și la 11 luni de la naștere, sunt administrate vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemiphilus B-hepatitic (DTPa-VPI-HiB-Hep.B) și vaccinul pneumococic conjugat.
La 12 luni se administrează prima doză de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), urmând ca a doua să fie administrată la vârsta de 5 ani.
La 6 ani este administrat vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI), iar la 14 ani vaccinul diftero-tetanic pentru adulți/vaccin diftero-tetano-pertussis acelular.
Citește și: Alexandru Rafila, precizări legate de epidemia de rujeolă: ”Boala omoară la distanță”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu