Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a făcut precizări legate de epidemia de rujeolă care a fost decretată pe 5 decembrie.
Ministrul Sănătății Alexadru Rafila a precizat care au fost motivele pentru care s-a declarat, marți, epidemie de rujeolă în România.
”Motivele au fost generate de acumularea unul număr de aproape 2.000 de cazuri, care evoluează în 29 de județe din România.
Este o situație cu care, de-a lungul timpului, ne-am mai întâlnit, și această declarare a epidemiei face posibilă accelerarea campaniei de vaccinare inclusiv vaccinarea la o vârstă mai mică, la 9-11 luni a copiilor.
În mod evident, transmiterea susținută în comunitate a infecției cu virusul rujeolic este cauzată de acumularea unei mase receptive de copii care nu au fost vaccinați, acoperirea vaccinală este redusă, 78% pentru prima doză, 62% pentru doza a doua, iar acest lucru, cazurile de rujeolă care se înmulțesc, ne pune probleme legate de sănătatea publică”, a declarat ministrul Rafila într-o conferință de presă.
”Rujeola este, într-adevăr, o boală a copilăriei, dar ea produce o mortalitate care variază între 1 și 3 la mie, nu putem să nu luăm o măsură de sănătate publică și să informăm populația, să încurajăm părinții să se prezinte cu copiii la vaccinare, mai ales cei care nu au făcut-o, care sunt eligibili pentru vaccinare, fie că discutăm despre copii cu vârsta de un an, fie că discutăm de copii cu vârstă școlară. Completarea schemei de vaccinare este normală și protejează copilul împotriva acestei îmbolnăviri”, a mai spus ministrul Rafila.
Întrebat dacă această campanie de informare și de vaccinare va avea efectul scontat, mai ales în contextul în care mulți părinți se împotrivesc vaccinării copiilor, vaccinuri care sunt cuprinse în calendarul național de vaccinare, ministrul Rafila a precizat că ”această scădere a acoperirii vaccinale este o situație care durează de foarte mulți ani, a fost o scădere progresivă a interesului pentru vaccinare, nu vreau să facem o analiză, dar în mod evident, ceea ce s-a întâmplat în 2008-2009, cu vaccinarea HPV, ulterior ce s-a întâmplat în pandemie, au afectat încrederea oamenilor în vaccinare.
Gândiți-vă că au fost foarte multe campanii negative împotriva vaccinării. Una este vaccinarea împotriva infecției cu coronavirus, dar impactul vedeți, este negativ în ceea ce privește aderența la vaccinare.
Noi avem această responsabilitate să informăm populația și să demarăm campanii de recuperare a celor nevaccinați sau să introducem această doză suplimentară.
Este o măsură de sănătate publică, ce este introdusă de fiecare dată, nu numai în România, când apare o astfel de situație.
Noi facem o campanie de informare, va fi o campanie prin mass media, dar și prin intermediul direcțiilor de sănătate publică și a medicilor de familie care vor chema toţi acești părinți cu copiii la vaccinare.
Sigur, nu putem să avem un succes de sută la sută, dar faptul că facem acest lucru este pe de o parte important și în plus se administrează o altă doză mai devreme la copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni”, a mai spus ministrul Sănătății.
Cât privește modul în care prinții pot să fie convinși de necesitatea vaccinării împotriva rujeolei, Alexandru Rafila a subliniat că ”există cazuri concrete, lumea trebuie să știe că rujeola este o boală care câteodată omoară la distanță.
Există o afecțiune, panencefalita subacută, care apare la câțiva ani după boală ca și complicație a bolii și este mortală.
Lucrul aceste trebuie evitat de toată lumea”, a susținut ministrul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu