A treia zi de Paști. De ce trebuie să îngropi firimiturile, în Marțea Albă din Săptămâna Luminată

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

În a treia zi de Paști, în Marțea Albă, există o serie de tradiții și obiceiuri.

În a treia zi de Paști, cunoscută și ca Marțea Albă, nu se desfășoară activități obișnuite, iar tradițiile marcante sunt respectate cu rigurozitate, evidențiate și în calendarul ortodox cu cruce roșie. Femeile dau de pomană pasca și vinul rămas de la Paști. De asemenea, în această zi se revine la casele celor vizitați în prima zi de Paște, iar ouăle pot fi ciocnite „dos cu dos” sau „coastă cu coastă”.

În trecut, Marțea Albă era marcată de vizitele între familii, vecini și prieteni, o tradiție cunoscută sub numele de "Umblatul cu pasca". În diverse regiuni, nașii și cumetrii obișnuiau să împartă între ei nu doar pasca, ci și colaci în a treia zi de Paște.

În Moldova, Marțea Albă este marcată și de întoarcerea vizitelor făcute în prima zi de Paște. Totodată, în această zi are loc uscarea și sfărâmarea Sfântului Agneț (pâinea de împărtăşanie), folosit ulterior pentru împărtășirea bolnavilor pe parcursul anului.

Această zi este dedicată pomenilor, în special pentru sufletele celor decedați. Femeile din diferite regiuni oferă pasca rămasă de la Paște și vin roșu.

În această zi, precum și în zilele următoare până la Rusalii, se evită mătăniile în biserică și nu se săvârșesc parastase, iar preoții nu recită Psaltirea. Slujbele de înmormântare sunt înlocuite cu cele ale Învierii, evidențiind biruința vieții asupra morții.

Marțea Albă este momentul pentru comemorarea atât a celor vii, cât și a celor decedați, dar și pentru ritualuri de înfrățire între copiii de până la 14 ani, numită Mătcălăul. Aceștia se adună sub un pom înflorit, punând ouă roșii și sare, pregătind și bucate pe care le vor savura în final.

O altă tradiție este legată de firimiturile rămase de la masa de Paște, care sunt păstrate și îngropate, crezându-se că din ele va răsări o plantă numită "cucoană" sau "maruncă", folosită pentru a spori fertilitatea, în cazul în care o femeie își dorește să aibă copii.

Rugăciunea care se rostește în Marțea Albă

"Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ne‑ai învrednicit pe noi a trece vremea cinstitului şi dumnezeiescului post de patruzeci de zile, care s‑a însemnat de Tine şi s‑a dat nouă prin Tine. Cel ce ai pus nouă pocăinţă pentru mântuirea sufletelor şi curăţirea trupurilor şi spre izgonirea demonilor. Care ne‑ai arătat nouă spre închinare chipul cinstitei Tale cruci şi ne‑ai dăruit să o sărutăm cu atingerea nevrednicelor noastre buze.

Cel ce ne‑ai învrednicit să auzim de învierea prietenului Tău Lazăr şi de intrarea Ta în Ierusalim, întâmpinat fiind de pruncii evreieşti care grăiau, strigând: osana întru cei de sus; şi să vedem mântuitoarele Tale patimi şi să ne închinăm dumnezeieştii Tale răstigniri, suliţei, trestiei, buretelui, pogorârii celei de pe cruce şi îngropării, şi să ajungem la cinstita şi dumnezeiasca Ta înviere.

Pentru aceea, văzând ziua învierii Tale, cu bucurie strigăm Ţie, Hristoase Dumnezeul nostru, şi împreună cu îngerii, cu arhanghelii, cu heruvimii, cu serafimii, cu toţi sfinţii şi cu preacurata Maica Ta, Te slăvim, lăudându‑Te pe Tine, marele Dumnezeu şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Şi acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia, care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit.

Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga. Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta.

Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel