Comisia Europeană a publicat prima sa listă de medicamente critice în cadrul unei revizuiri ample a legilor care guvernează industria farmaceutică, evaluată la 136 de miliarde de euro (148 de miliarde de dolari), cu scopul de a preveni penuria de medicamente, scrie Reuters.
Aceasta reprezintă cea mai amplă reformă a legislației medicale existente din ultimele două decenii.
"Includerea pe această listă nu indică faptul că un medicament este probabil să intre într-o penurie în viitorul apropiat. Mai degrabă, semnifică importanța critică a evitării penuriei pentru aceste medicamente specifice", a transmis Comisia.
Această acțiune a Comisiei Europene vine ca răspuns la preocupările referitoare la disponibilitatea și accesibilitatea medicamentelor critice, astfel încât să poată fi gestionate potențialele penurii de medicamente vitale pentru pacienți.
Sursă foto: Freepik
Această măsură reprezintă un pas semnificativ în revizuirea și îmbunătățirea sistemului farmaceutic european, asigurând o monitorizare mai eficientă și o abordare proactivă pentru prevenirea lipsei de medicamente esențiale.
Este de așteptat ca această listă să servească drept instrument de orientare și de gestionare a stocurilor pentru autoritățile responsabile din statele membre, astfel încât să se asigure disponibilitatea continuă a medicamentelor critice pentru toți cei care au nevoie de ele în Europa.
În contextul relaxării măsurilor de urgență, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis o serie de recomandări esențiale destinate țărilor membre, încă din luna mai, unde explică importanța vaccinării anti-Covid pe tot parcursul vieții.
În urmă cu 7 luni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat o serie de recomandări cruciale adresate țărilor membre, în urma relaxării stării de urgență medicală. Aceste recomandări, aflate încă în vigoare, se concentrează pe menținerea capacității de vaccinare la nivelul statelor și pregătirea pentru potențialele situații similare, care ar putea apărea în viitor.
Sursă foto: Freepik
OMS sublinia atunci necesitatea integrării vaccinării anti-COVID-19 în programele naționale, destinate populației generale, pe toată durata vieții, aceasta fiind una dintre prioritățile majore.
Potrivit documentului emis în urmă cu 7 luni de către OMS, statele membre ar fi trebuit să se concentreze și să evalueze modul în care poate fi îmbunătățită pregătirea pentru eventualele focare de boli infecțioase care ar putea apărea în viitor.
În conformitate cu orientările OMS, aceste state ar fi trebuit să actualizeze planurile de pregătire pentru pandemii cu patogeni respiratori, integrând învățămintele din revizuirile naționale ale acțiunilor ulterioare. De asemenea, acestea ar fi trebuit să continue restaurarea programelor de sănătate afectate de concentrarea pe combaterea pandemiei COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu