Studiu: Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență de 91,6%

Studiu: Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență de 91,6%  /  Sursă foto: Pexels
Studiu: Vaccinul rusesc Sputnik V are o eficiență de 91,6% / Sursă foto: Pexels

Vaccinul Sputnik V a avut o eficiență de 91,6% în prevenirea îmbolnăvirii cu COVID-19, potrivit rezultatelor testelor clinice de fază finală, rezultate verificate de alți cercetători și publicate în cunoscuta revistă medicală internațională The Lancet.

Oamenii de știință spun că rezultatele testelor de faza a III-a înseamnă că lumea are o altă armă eficientă contra pandemiei și justifică, oarecum, decizia Moscovei de a începe campania de vaccinare înainte de publicarea datelor finale, notează Reuters. Rezultatele, adunate de Institutul Gamaleya ce a dezvoltat și testat vaccinul, sunt consistente cu datele de eficacitate din fazele anterioare ale testelor clinice ce au început în Moscova în septembrie.

”Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru graba nepotrivită, pentru scurtăturile folosite și pentru lipsa transparenței”, spun în articolul din Lancet, profesorul Ian Jones de la Universitatea Reading și profesorul Polly Roy de la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra.

Vaccinul are o eficiență de 91,6%



”Dar rezultatul publicat aici este clar, iar principiul științific al vaccinării este demonstrat. Un alt vaccin poate intra acum în lupta de reducere a incidenței COVID-19”, au spus cei doi oameni de știință, care nu au fost implicați în testele clinice.

Testele s-au bazat pe date de la 19.866 de voluntari, dintre care un sfert au primit un produs placebo, afirmă autorii studiului. De când au început testele din Moscova, au fost consemnate 16 cazuri de Covid-19 simptomatic la cei care au primit vaccinul și 62 în rândul celor din grupul placebo.

Asta arată că vaccinul administrat în două doze, fiecare bazată pe doi vectori virali diferiți, administrate la 21 de zile distanță, are o eficiență de 91,6% împotriva infecției simptomatice cu COVID-19, informează Publika.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel