Studiu: Testarea de COVID-19 cu ajutorul smartphone-ului

Un nou studiu oferă noi perspective în ceea ce privește testarea cât mai rapidă a COVID-19. Camera telefonului mobil poate fi utilizată în depistarea rapidă a infectării cu noul coronavirus.

Unul dintre obstacolele majore în combaterea pandemiei COVID-19 și redeschiderea completă a comunităților din întreaga lume este disponibilitatea testării rapide în masă. Cu toate acestea, oamenii trebuie să aștepte adesea câteva zile, sau chiar mai mult, pentru a obține rezultatele atunci când există o întârziere în procesarea testelor de laborator.

Într-un nou studiu publicat în revista științifică Cell, o echipă de la Gladstone, UC Berkeley și UCSF a prezentat tehnologia pentru un test bazat pe CRISPR pentru COVID-19 care utilizează o cameră de smartphone pentru a oferi rezultate exacte în mai puțin de 30 de minute. 

Camera smartphone-ului, utilă în depistarea COVID-19

„A fost o nevoie urgentă pentru comunitatea științifică nu numai să sporească testarea, ci și să ofere noi opțiuni de testare”, spune Melanie Ott, director al Institutului de Virologie Gladstone și unul dintre liderii studiul. "Testul pe care l-am dezvoltat ar putea oferi teste rapide, cu costuri reduse, pentru a ajuta la controlul răspândirii COVID-19", a mai precizat acesta

Tehnica a fost concepută în colaborare cu bioinginerul UC Berkeley, Daniel Fletcher, precum și cu medicul Jennifer Doudna, care este investigator la Gladstone. Aceasta a câștigat recent Premiul Nobel pentru chimie din 2020 pentru că a luat parte la descoperirea editării genomului CRISPR-Cas, tehnologia care stă la baza acestei lucrări. Nu numai că noul lor test de diagnosticare poate genera un rezultat pozitiv sau negativ, dar măsoară și încărcătura virală (sau concentrația SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19) într-o probă dată.

Cum este utilizat telefonul mobil?

În noul test, proteina Cas13 este combinată cu o moleculă reporter care devine fluorescentă atunci când este tăiată și apoi amestecată cu o probă de la pacient dintr-un exsudat nazal. Eșantionul este plasat într-un dispozitiv căruia i se atașează un telefon mobil. Dacă proba conține ARN de la SARS-CoV-2, Cas13 va fi activat și va tăia molecula raportor, provocând emisia unui semnal fluorescent. Apoi, camera smartphone-ului, transformată în esență într-un microscop, poate detecta fluorescența și poate raporta că un exsudat este pozitiv.

În plus, sensibilitatea ridicată a camerelor smartphone, împreună cu capacitatea lor de conectivitate, GPS și procesare a datelor, le-au făcut instrumente atractive pentru diagnosticarea bolii în regiunile cu resurse reduse, informează MedicalXpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel