Studiu: Alimentele excesiv de sărate cresc nivelul de stres, riscul de demență, atac de cord și AVC

Fotografie de la Castorly Stock/ Pexels
Fotografie de la Castorly Stock/ Pexels

Alimentele prea sărate cresc nivelul unui hormon care reglează tensiunea arterială cu 75%. Riscurile de atac de cord, accident vascular cerebral și demență vasculară sunt, de asemenea, mai mari.

Nu doar facturile la electricitate și gaze, care odată cu criza cresc vertiginos, creând multe griji familiilor. Alimentele care conțin prea multă sare contribuie, de asemenea, la creșterea nivelului de stres, potrivit Agrifood.

Oamenii de știință au descoperit că o dietă în care acest ingredient este prezent în cantitate mare, crește nivelul unui hormon de stres cu 75%. Pentru adulți, aportul recomandat al acestui ingredient este mai mic de șase grame pe zi, dar majoritatea oamenilor consumă în mod regulat aproximativ nouă grame.

Excesul de acest ingredient, care adaugă aromă și ajută la conservarea alimentelor poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. Consecință: risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral și demență vasculară. Deși efectele asupra inimii și sistemului circulator sunt cunoscute de ceva timp, au existat mai puține informații cu privire la impactul asupra comportamentului.

Un studiu publicat în Cardiovascular Research, finanțat de British Heart Foundation și Kidney Research din Regatul Unit, a completat golul. Experții de la Universitatea din Edinburgh au folosit șoareci, care consumă în mod normal o dietă săracă în sare, hrănindu-le cu alimente bogate în acest condiment pentru a imita aportul tipic al oamenilor.

Rezultat: Nu numai că au crescut nivelurile de hormoni de stres în repaus, dar răspunsul șoarecilor la stresul mediului a fost de două ori mai mare decât semenii lor hrăniți cu o dietă normală. Ceea ce a crescut a fost activitatea genelor care produc proteine ​​în creier care controlează răspunsul organismului la stres. 

Aceeași echipă de cercetare lucrează deja pentru a efectua studii suplimentare pentru a înțelege dacă un consum ridicat de sare determină și alte modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea și agresivitatea. 

"Știm că un consum mare de sare dăunează inimii, vaselor de sânge și rinichilor. Acest studiu ne spune acum că o dietă bogată în sare schimbă și modul în care creierul nostru gestionează stresul", a spus Matthew Bailey, profesor de fiziologie renală la Universitatea de Științe Cardiovasculare din Edinburgh.

Experții speră că descoperirile vor încuraja o revizuire a politicii de sănătate publică privind consumul de sare, cu scopul de a reduce cantitatea în special în alimentele procesate.

 Un studiu britanic recent a arătat că acțiunile voluntare întreprinse de industria agroalimentară nu sunt suficiente pentru a schimba rețetele și cantitățile. Prin urmare, ar fi necesare reglementări și sancțiuni mai stricte.

Citește și:

Mănânci în fața televizorului? Iată ce se întâmplă în corpul tău

O masă devorată în faţa televizorului, a computerului, a tabletei, pe chat sau pe smartphone, pune în mişcare un întreg mecanism dăunător organismului şi creierului. Munca de acasă poate distruge obiceiurile alimentare de bază. Prânzul devorat într-un sfert de oră, lipit de scaun, în faţa computerului din birou sau a laptopului de acasă, sau cina consumată acasă, în faţa unui alt serial de televiziune dezvoltă obiceiuri dăunătoare sănătăţii.

„Când mănânci în faţa unui ecran, postezi pe Instagram, scanezi seriale de televiziune sau continui să lucrezi, atenţia nu converge către punctul potrivit, care este este conţinutul felului de mâncare” - explică Nadia Scaltrito, psiholog: „Ecranele sunt obiecte care fascinează, dar hipnotizează: captează atenţia, blochează alimentaţia conştientă şi activează organele predispuse la mirosuri, culori, gusturi. Nu ne dăm seama ce mâncăm, mâncăm mai mult şi, prin urmare, suntem predispuşi să ne îngrăşăm. Fără concentrare pe ceea ce faci, fără interes, este greu să te simţi satisfăcut”.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel