Stomatologii au ieşit în stradă. Spun că se vor închide cabinete şi că doar marile firme vor fi avantajate de noile directive CMSR

Stomatologii români protestează faţă de măsurile luate de Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR). Aceştia spun că, astfel, s-ar restrânge dreptul la practică al multor specialişti, dar şi că se va încălca dreptul pacienţilor la tratament. 

Directivele CMSR ar fi fost date fără consultarea medicilor stomatologi, spun protestatarii. Ba mai mult, şedinţele CMSR nu se mai ţin la sediul principal, pentru că acolo sunt organizate permanent proteste. Protestatarii dau de înţeles că, prin măsurile luate de CMSR, vor dispărea cabinetele din localităţile mici, care au câte un singur medic stomatolog, dar şi că pacienţii nu vor mai putea apela la astfel de cabinete pentru profilaxie, ci doar pentru intervenţii în stadii avansate. 

"Prezentul MEMORIU se formulează în susținerea drepturilor medicilor stomatologi din România, dat fiind atentatul la exercitarea liberă și neîngrădită a acestei profesii  și în scopul invederarii rațiunii legitime pentru care a fost inițiat acest protest, în susținerea drepturilor pacienților și înlăturării practicii abuzive a CMSR, de a anihila dreptul la muncă, la pregătire profesională, de a crea inechități sociale și situațîi discriminatorii, contrare înseși practicii și directivelor europene, cu consecința cea mai gravă, și anume aceea a încălcării dreptului fundamental la sănătate al pacienților.

În încercarea  de a anihila o categorie socio-profesională și subsumat unor scopuri, cel puțin oculte, în modul dolosiv în care a înțeles să se comporte CMSR, în Monitorul Oficial nr. 556/21 iunie 2023 au fost publicate două decizii, Nr.4/2CN/2023 și Nr.5/2CN/2023, emise de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, care restrâng și limitează activitatea medicului stomatolog și diferențiază tipul de manopere în funcție de diferite specializări, având impact direct și imediat atât asupra pacienților, cât și asupra activității medicilor stomatologi din România.

Prin Decizia 4/2CN/2023, care privește aprobarea competențelor medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist (absolvent al unui rezidențiat într-o specialitate stomatologică) și Decizia 5/2CN/2023, care privește aprobarea competențelor medicului specialist în specialitatea Chirurgie dentoalveolară se produce un efect abdominal, de natură a periclita însăși exercitarea acestei profesii în România, cu consecințe grave în privința respectării dreptului pacienților la profilaxie și tratament medical stomatologic.

Totodată, efectul direct și imediat al acestor decizii va duce în mod inevitabil la restrângerea  dreptului de practică pentru un număr foarte mare de stomatologi, care își exercită activitatea în cadrul unor cabinete, în favoarea marilor clinici, organizate în modelul coporate dentistry, consecințele pe termen lung fiind unele foarte grave, dată fiind imposibilitatea de a se păstra accesul direct și imediat al pacientului, în condițîi decente de plata a serviciilor medicale, urmând a crește considerabil prețul acestor servicii și, totodată, prin “splitarea” și defalcarea competențelor se va ajunge la situații imposibil de conceput, în sensul că un tratament integral, chiar în situații de urgență nu va mai putea fi asigurat în mod echitabil și prompt, agravând în final situația pacientului.

Se va ajunge la costuri exorbitante și imposibilitatea sigurarii unitare a tratamentului medical de specialitate, fiind afectat și bugetul CNAS, prin cuantumul superior al sumelor decontate.

Pacientul trebuie să apeleze la mai mulţi medici

Se afectează accesibilitatea pacientului la tratament medical complet, acesta aflându-se în situații paradoxale de a apela la mai mulți medici, pentru a trata aceeași afecțiune sau afecțiuni, concurente, adiacente, cu întârzierea exercitării actului medical fiind astfel încălcat totodată și dezideratul profilaxiei sau prevenției medicale, exprimat la nivel de principiu în actvitatea CNAS.

Pe lângă aceste inconveniente de ordin social, se crează premise discriminatorii, dat fiind faptul că, deși, până la dată publicării celor două decizii, au fost întrunite toate condițiile necesare pentru exercitarea profesiei, în baza prevederilor legale, anterioare, prin cele două decizii se va produce o ruptură gravă în sistemul medical stomatologic, fiind anihilate înseși studiile de specialitate ale medicilor stomatologi, aflați în situația practicării acestei profesii la nivelul cabinetelor medicale individuale.

Se afectează teoria dreptului câștigat și se aduc grave ingerințe însuși  dreptului fundamental la sănătate al cetățeanului.

Discriminarea în cadrul aceleiași categorii socio-profesională este evidență și inacceptabilă într-un stat de drept, cu atât mai grav fiind faptul că toate aceste efecte în lanț se produc că urmare a adoptării unor decizii a căror nelegalitate este flagrantă, fiind emise cu încălcarea sferei de competență a CMDR, ale cărui atribuțîi și competențe sunt evident “depășite”.

Instituirea de „noi competențe”  în modalitatea volata de „defalcare a acestora ”  este contrazisă de însăși natură specializării medIcale în cauză.

Facultatea de Stomatologie-profil medical, este o facultate de specialitate în sine. În baza examenului de licență, medicii stomatologi primesc dreptul de a efectua o serie de acte terapeutice, deoarece competențele specialităților medicale rezultă din Curiculele de Pregătire, stabilite de Ministerul Sănătățîi prin lege.

Prin Deciziile abuziv adoptate, medicii stomatologi vor fi puși  în situația de a nu mai putea efectua o serie de manopere de bază, și nici intervenții uzuale pacienților care au afecțiuni generale.

Aceste decizii publicate în Monitorul Oficial, care produc astfel de efecte dezastruoase atât asupra corpului medical al stomatologilor, cât și asupra pacienților trebuie abrogate imediat.

Menținerea în vigoare a acestor decizii va crea premisele continuării unor abuzuri , ajungându-se până acolo încât o specializare întreagă, cum este cea de Stomatologie va fi împărțită în numeroase  supra-specializări, inutile și cu caracter birocratic, pacientul ajungând să plătească pentru o simplă afecțiune, care poate primi tratament complet în prezent, cel puțîn  manoperele a trei medici specialiști diferiți, la un preț direct proporțional cu anii de specializare ai fiecăruia, fără nici o justificare rezonabilă și fără nici o fundamentare tehnică medicală.

Nelegalitatea adoptării acestor Decizii rezidă și din faptul că NICI O INSTITUȚIE , însăși CMSR, în virtutea competențelor sale administrative, nu are dreptul legal și constituțional SĂ ANULEZE STUDII UNIVERSITARE acreditate de STATUL ROMÂN și nu poate legifera în contra legislației primare, contravenind principiului legiferării și forței juridice a actelor normative, substituindu-se în mod nelegal rolului legislativ conferit Parlamentului sau delegării legislative atribuite Guvernului prin Ministerele de resort cu competențe în materie, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

"Se anihilează profilaxia medicală"

În acest context, cu atât mai mult, conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi - instituție care ar trebui să apere și să reprezinte interesele celor care-l formează - nu are DREPTUL să modifice competențe stabilite legal de către Ministerul Educației și cel al Sănătății.

Articolul 512, pct. 2, litera c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, modificată în 2022, stipulează că „În domeniul formării profesionale, Colegiul Medicilor Stomatologi din România are următoarele atribuții: Colaborează în domeniul său de competență cu Ministerul Sănătății la elaborarea metodologiei de acordare a gradului profesional, a tematicii de concurs și la elaborarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico- dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală.”

Colegiul Medicilor Stomatologi România NU STABILEȘTE competențe, ci DOAR COLABOREAZĂ la elaborarea acestora și are atribuțîi doar de control, de autorizare și supraveghere și nu de legiferare.

Fapt din care rezultă, în mod inacceptabil, că ne aflăm în față unui abuz de drept, deoarece  CMSR și-a depășit atribuțiile.

Mai mult, conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România prin aceste decizii, afectează imaginea a zeci de generații de stomatologi, transmițând implicit  un mesaj fals, inadmisibil din punctul vedere al eticii și deontologiei profesionale a acestui organ cu competențe administrative, și anume că medicii fără o specializare punctuală, sunt depășiți că profesionalism, deși același Colegiu, în mod contradictoriu,  impune anual o serie de cursuri pentru o pregătire medicală continuă, cursuri în baza cărora acești medici stomatologi își pot prelungi anual Dreptul de Liberă Practică.

Concluzia este că prin acțiunile și deciziile sale nelegale și neconstituționale conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România creează instabilitate nu numai într-un întreg corp profesional, pe care în mod voit îl “amputează”  dar și mai grav,  în rândul pacienților, al căror drept fundamental la sănătate este grav afectat , aceștia urmând a se află în situația de imposibilitate de a mai accede la tratamente, decât în stadii avansate ale afecțiunilor dento-alveolare și bucale, fiind anihilată profilaxia medicală.

Apare cu atât mai gravă adoptarea acestor decizii care contarvin înseși reglementărilor europene în materie, respectiv Directiva 2005/36/CE și DIRECTIVA 2013/55/UE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 20 noiembrie 2013 de modificare a Directivei 2005/36/CE privind recunoașterea calificărilor profesionale și a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012 privind cooperarea administrativă prin intermediul Sistemului de informare al pieței interne („Regulamentul ÎMI”)

Dir 2005/36/CE:

(22)“Toate statele membre trebuie să recunoască profesia de medic dentist că profesie specifică și distinctă de cea de medic, specializat sau nu în odonto-stomatologie. Statele membre trebuie să se asigure că formarea medicului dentist îi conferă acestuia competențele necesare pentru toate activitățile de prevenire, diagnostic și tratament privind anomaliile și bolile dentare, bucale, maxilare și ale țesuturilor asociate. Activitatea profesională de medic dentist trebuie exercitată de către titularii unui titlu de calificare că medic dentist prevăzut în prezența directivă.”

“Astfel de actualizări respectă responsabilitatea statelor membre în ceea ce privește organizarea sistemelor educaționale, astfel cum se prevede la articolul 165 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).”

În acest context, se impune ABROGAREA de urgență a celor două DECIZII și DEMISIA întregii conduceri a Colegiului Medicilor Stomatologi din România, care nu mai reprezintă interesele medicilor stomatologi și nici ale pacienților.

Prezentul MEMORIU reprezintă totodată formă incipientă a protestului inițiat , care va continuă pe toate  toate căile legale, inclusiv cele judiciare, pentru oprirea acestor abuzuri și în scopul respectării drepturilor noastre profesionale, a legii, în conformitate cu reglementările europene în materie , pentru a nu afecta în mod iremediabil dreptul la sănătate al pacienților, în favoarea unor interese obscure, pur mercantile, care vor greva în modul cel mai oneros posibil inclusiv bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate". se arată în comunicatul de presă al protestatarilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel