Ionuț-Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat cum se face simpatectomia în cazul bolii Buerger, dar şi la cine are efect această intervenţie vasculară.
"Pentru că a evoluat știința foarte mult, progresul tehnologic a adus foarte multe lucruri pozitive și în chirurgia vasculară. Ca specialitate, chirurgia vasculară nu este atât de veche, vorbim de începutul secolului XX, sigur, cauterizarea unor artere ca să nu sângereze exista și în antichitate.
La începutul secolului XX, Alexis Carrel, medic din Lyon, a studiat activitatea unor croitorese și a descoperit sutura vasculară. Pentru studiile din acel domeniu, el a fost recompensat cu premiul Nobel pentru medicină. El a lucrat foarte mult acolo și a luat un ac al unei croitorese și a suturat o arteră folosind un fir normal, care s-a folosit ani de zile până la explozia asta de fire de toate felurile. Deși laureat al premiului Nobel, la ora asta în Franța nu există stradă, clădire, nici un bust al lui pentru că în perioada nazistă a avut o atitudine de xenofob, dar el este părintele chirurgiei vasculare. De la acea sutură vasculară și până acum au trecut doar vreo 120 de ani.
La noi în România chirurgia vasculară, există tot la începutul secolului XX, părintele chirurgiei românești, profesorul Toma Ionescu, descrie simpatectomiile în chirurgia cardiacă, deci erau pacienți cu dureri anginoase și un anume celebru ulterior, Victor Gomoiu, a încercat această operație care a fost asumată, a fost și un întreg scandal și atunci. Este o operație vasculară această simpatectomie, se făcea cam în preajma primului război mondial.
Lanțul simpatic cervical, toracal, lombar asigură inervația inimii și a vaselor de sânge din periferie. În chirurgia vasculară, simpatectomia lombară aplicată unei anumite patologii, cum ar fi boala Buerger, produce vaso-dilatație permanentă și atunci acele vase de sânge care erau constrânse de inervația simpatică sunt relaxate, şi se asigură vindecarea unor necroze. Simpatectomia din păcate nu are efect la toți pacienții, ci doar la pacienții tineri cu această boală Buerger", a explicat Ionuț-Bogdan Munteanu, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR, la DCNews.
Boala Buerger sau Winiwarter-Buerger, adesea numită simplu Burger în lumea medicală, este o afecțiune rară a arterelor și a venelor mici și medii care se inflamează și sunt blocate de cheaguri de sânge, denumite și trombi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu