Se cer măsuri. Inginer: Construcțiile noi, pe marginea prăpastiei

Adunarea Națională a Diriginților de Șantier a avut o concluzie sumbră și din perspectiva unui posibil cutremur. 

Calitatea în construcții este la un nivel extrem de scăzut este informația sumbră. Diriginții de șantier s-au întâlnit pentru 

În cadrul evenimentului preşedintele asociaţiei Colegiul Tehnic al Diriginţilor de Şantier, ing. Cezar Petre, a declarat că “sistemul calităţii în construcţii a ajuns pe marginea prăpastiei şi este necesar a fi luate măsuri. Există deficienţe majore pornind de la nivelul autorităţilor publice, trecând prin corpul de specialişti şi a executanţilor şi până la beneficiari, ce nu doresc să investească în calitate în favoarea unor costuri scăzute de execuţie. Trebuie să recunoaştem deschis că deşi normele au devenit mai exigente se realizează lucrări de execuţie de proastă calitate.”

Trei cauze

Inginerul Lulea Marius Dorin a afirmat că “s-au identificat trei probleme principale care au condus la acest lucru: statul nu mai investeşte în pregătirea specialiştilor şi nici nu a realizat un cadru necesar ca acest lucru să cadă în sarcina asociaţiilor profesionale. O a doua cauză o reprezintă subfinanţarea din partea investitorului care nu doreşte construcţii de calitate în favoarea unui cost scăzut. În acest sens el ocoleşte dirigintele de şantier şi alege un executant ce nu poate asigura realizarea unor construcţii de calitate. O a treia cauză este lipsa muncitorilor specialişti în construcţii, în condiţiile în care sistemul de învăţământ nu mai oferă oameni pregătiţi.”

Prezent la eveniment, reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţii, Nina Stelea, a declarat că au fost implimentate în ultimul an două măsuri importante ce vizează calitatea: garanţia obligatorie şi certificarea firmelor de construcţii, pentru a nu se mai admite lucrări executate de companii ce nu au personal calificat. Inspectoratul a propus şi definirea prin Lege a “regiei proprii”, pentru a se evita folosirea abuzivă şi ilegală. De asemenea suntem în faza de implimentare unui proiect de înregistrare şi urmărire electronică a investiţiilor, în vederea reducerii birocraţiei”.

Evenimentul a fost primul de acest fel după o perioadă mai lungă de un sfert de secol.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy