Săptămâna Patimilor-Sâmbăta Mare. Ce semnifică Slujba Învierii și ce nu trebuie să facem de Paște

Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

În pragul Învierii lui Iisus Hristos, preotul Ioan Bucă a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, ce semnifică această slujbă și de ce este atât de importantă.

Sâmbăta Mare este ultima zi din Postul Paștelui, fiind o zi cu o extremă încărcătură emoțională, în care trebuie să ne rugăm și să ne odihnim, spun preoții. Despre Slujba de Înviere și însemnătatea ei a povestit preotul Ioan Bucă, în exclusivitate pentru Spectacola.

"Sâmbăta se așterne liniștea, tăcerea, iar noi, creștinii, căutăm să ne odihnim ca să putem participa la Slujba de Înviere, care are loc la ora 12 noaptea. Aceasta este singura noapte în care odată cu clopotele se bate și toaca, se trag simultan. Acest lucru semnifică marea bucurie a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.", a declarat preotul Ioan Bucă, pentru Spectacola.

Ce semnifică slujba ce are loc în noaptea Învierii

"La 12 fix, preotul stinge toate luminile din biserică, rămân aprinse doar câteva candele și iese cu o făclie mare, împodobită și din fața ușii Sfântului Altar preotul zice de 3 ori: "Veniți de luați lumină". După ce creștinii și-au aprins lumânările cu Lumina Sfântă, ies afară și se citește Evanghelia în fața bisericii, după care preotul dă binecuvântarea și se cântă de 3 ori "Hristos a înviat!" După aceea, se înconjoară fără oprire biserica de 3 ori această cântare.

A treia oară, preotul se află în fața ușii bisericii, iar cântărețul intră înăuntru. Cel rămas afară bate în ușile bisericii și spune: "Deschideți voi boieri ușile voastre, ca să intre Împăratul Slavei", deci asta zice preotul. Din biserică, cântărețul întreabă: "Dar cine este acesta Împăratul Slavei?", iar preotul răspunde: "Domnul cel puternic, Acesta este Împăratul Slavei" și așa repetă de trei ori. După aceea, toată lumea intră în biserică și începe rânduiala propriu-zisă, Sfânta Liturghie.", ne-a spus acesta.

Cât timp trebuie să spunem "Hristos a înviat"

"După aceea, toată lumea merge acasă unde masa este pregătită și zicem cu toții "Hristos a înviat!", ciocnim un ou. Se zice "Hristos a înviat!" până la Înălțare. 

Trebuie să nu facem în continuare rele, să fim buni, să fim veseli în zilele de Paște, să nu ne certăm, să vorbim urât, adică să fim cu adevărat creștini și să merităm pe deplin Învierea Mântuitorului.", a continuat acesta.

Ce nu este bine să facem de Paște

"Dacă este Paște, nu înseamnă că trebuie să ne îmbătăm și să face rele. În primul rând, Învierea Mântuitorului trebuie să o sărbătorim duhovnicește, nu numai pentru mâncare și băutură, pentru grătare și destrăbălare, nu asta înseamnă Paște. Înseamnă să avem o conduită frumoasă, să nu uităm de rugăciune, să vorbim cuviincios, să vorbim despre patimile și Învierea Mântuitorului, pentru că Învierea Mântuitorului este calea deschisă spre învierea noastră, pentru că așa cum Hristos a înviat, tot așa și noi vom învia.

Viața aceasta este trecătoare. Așa cum Mântuitorul a trăit 33 de ani pe pământ, a suferit, a simțit foamea, frigul, durerea, vorbele grele, urmăririle urâte, la fel și noi avem multe obstacole, probleme, dar trebuie să știm cum să le înfruntăm și prin rugăciune, prin post, prin milostenie, prin fapte bune, să le putem înlătura ca să fim cu adevărat fii a lui Dumnezeu, ca să putem fi cu adevărat fii ai Învierii.", ne-a mai mărturisit acesta, în pragul Învierii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel