EXCLUSIV  România, decizii importante în PPE. Rareş Bogdan: Relaţiile UE-Turcia NU încetează datorită României

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Europarlamentarul Rareş Bogdan a explicat, în direct la DC NEWS TV, că delegaţia României din PPE are un rol foarte important în luarea deciziilor şi a dat ca exemplu ultima hotărâre luată de PPE, cea care priveşte relaţia dintre Turcia şi UE. 

"Delegaţia României în cadrul PPE joacă un rol extrem de important. Nicio decizie importantă din acest grup de 193 de europarlamentari nu se poate lua fără delegaţia României. Ultima decizie a fost joia trecută când s-a decis ca relaţiile UE cu Turcia să nu fie încetate şi, practic, negocierile şi discuţiile despre un parteneriat cu Turcia pe viitor să nu fie încetate, ci doar suspendate. Dacă delegaţia României nu ar fi fost prezentă la discuţii, grupul PPE ar fi blocat definitiv orice discuţie despre viitorul relaţiilor UE-Turcia. 

Datorită delegaţiei noastre, am reuşit doar să suspendăm şi să nu blocăm definitiv aceste discuţii. Pentru noi, Turcia e un partener important în Marea Neagră, un partener important NATO. Noi am considerat că poziţia Germaniei şi a ţărilor nordice era prea dură. Dacă nu se decidea aşa, aruncam Turcia în braţele Rusiei sau Chinei. De ce să îi duci înspre alt jucător global, când putem să îi păstrăm aproape de Europa. La nivelul Europei au peste 10 milioane de cetăţeni. De ce să renunţăm la un parteneriat cu ei, doar pentru că trec printr-un moment mai dificil al democraţiei? Acolo nu e democraţie acum, e un fel de autocraţie, mai mult spre dictatură. Doar din cauza lui Erdogan, însă,  nu putem uita istoria Turciei. Erdogan nu e veşnic, e doar un moment prin care se trece acum. Nu poţi abandona o ţară şi 80 de milioane de oameni pentru un accident al istoriei", a declarat Rareş Bogdan, în emisiunea ”All about EU”, by Claudia Țapardel. 

Comisia pentru afaceri externe (AFET) a Parlamentului European a adoptat un raport prin care condamnă politica externă a Turciei, considerată „ostilă”, și propune ca negocierile de aderare la Uniunea Europeană să fie oficial suspendate dacă Turcia nu își schimbă atitudinea. Raportul a fost votat cu 49 de voturi pentru, 4 împotrivă și 14 abțineri.

"Noi am încercat, tocmai prin forţa pe care o avem în PPE, să îi convingem pe colegii noştri. La vot, propunerea noastră a trecut. Au fost şi propuneri în care să nu vorbim nici despre suspendare, dar derapajele au fost destul de mari, din păcate...", a mai spus europarlamentarul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel