Tu știi de unde vine termenul "râmnic" și ce înseamnă? Iată explicațiile și cum a ajuns să facă parte din denumirile unor localități din România.
Potrivit definiției din „Dicționarul limbii române”, „râmnic” înseamnă: 1. iaz artificial cu pește și heleșteu; 2. loc (mlăștinos) cu heleșteie sau bălți; 3. teren mlăștinos redat agriculturii; 4. „locul cu iarbă din sat unde pasc animalele și păsările de pe lângă casa omului”; 5. vale, scrie shtiu.ro.
Totodată, termenul "râmnic" a fost utilizat și pentru a denumi următoarele orașe din România precum Râmnicu-Sărat și Râmnicu Vâlcea sau sate și comune ca Râmnicelu.
La origine, numele "râmnic” provine din cuvântul "râba” din slava veche, care înseamnă "pește" în limba română. Drept urmare, "râmnic" semnifică un iaz sau un lac amenajat pentru creșterea peștelui. Autorităţile noastre au încercat să evite posibilele confuzii, când vine vorba despre cele două localități cu acest nume și au decis ca în Țara Românească orașul să fie denumit Râmnic „de pe Olt”, spre deosebire de Râmnicu Sărat pentru cel din Muntenia. Abia în epoca modernă numele actual al orașului Râmnicu Vâlcea a început să fie folosit astfel.
Municipiul Râmnicu Vâlcea este reședința județului Vâlcea, important centru economic și cultural al țării, este așezat în partea central-sudică a României, la confluența dintre râurile Olt și Olănești. Râmnicu Vâlcea se întinde la est de dealul Capela, până dincolo de cursul râului Olt, depăşind spre sud confluența acestuia cu apele raului Olăneşti, scrie valceaturistica.ro. Este mărginit la sud de dealul Troian, iar la sud-vest de dealul Petrişor. La nord, hotarul municipiului Râmnicu Vâlcea este marcat de dealul Cetăţuia.
Oraşul este amplasat pe terasele Oltului, care sunt evidenţiate mai mult în partea de vest, deoarece în zona estică dealurile coboară până aproape de firul apei. Se disting două terase. În trecut, aglomerarea urbană era dispusă pe terasa superioară, datorită frecventelor inundaţii pe care le producea Oltul. Prin lucrările de amenajare a râului şi prin construcţia barajelor, aria de locuit s-a extins şi pe terasa inferioară, pericolul inundaţiilor fiind înlăturat. Zonele vechi, cu construcţii aflate aproape de albia minoră a Oltului, sunt aparate de inundaţii prin înălţimea mare a malurilor. Altitudinea medie a localităţii este de 240-260m.
Râmnicu Sărat este un municipiu în județul Buzău, Muntenia, România. Are o populație de 33.843 de locuitori. Aflat în extremitatea nordică a județului, orașul a apărut în secolul al XV-lea și a fost în secolele al XIX-lea–al XX-lea reședința județului Râmnicu Sărat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu