Rafila spune cum se reface bazinul infectărilor în România

Alexandru Rafila / Foto: gov.ro
Alexandru Rafila / Foto: gov.ro

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut câteva precizări, miercuri seară, vizavi de modul în care se reface bazinul infectărilor în România. 

"Noi suntem în scădere de epidemie, în timp ce alte țări din Vestul Europei sunt într-o creștere accelerată.", a spus moderatorul emisiunii "Subiectiv" de la Antena3, Răzvan Dumitrescu, miercuri seară. Apoi, dând și exemplul Germaniei, Răzvan Dumitrescu l-a întrebat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, "de ce acolo crește așa de abrupt, iar în România a scăzut abrupt, în momentul de față". 

"Este un decalaj. Întotdeauna am avut noi acest decalaj.", a spus Alexandru Rafila. 

"În România a scăzut abrupt pentru că probabil masa receptivă, persoanele ceva mai tinere, mobile, fie au fost vaccinate, fie s-au îmbolnăvit. Masa receptivă, în momentul acesta, s-a epuizat.", a explicat ministrul Sănătății. 

Bazinul infectărilor însă se reface "din două surse". Potrivit celor spuse de Alexandru Rafila, "o sursă este reprezentată de persoanele care s-au vaccinat în primăvară, de exemplu, și la care imunitatea scade în general la șase luni de la vaccinare și se pot reîmbolnăvi".

Cealaltă categorie la care ministrul Sănătății face referire este reprezentată de oamenii care locuiesc singuri, "ceva mai izolați în această perioadă." "Cu ocazia sărbătorilor, ei s-ar putea să interacționeze cu populația tânără, mobilă, ș.a.m.d, care să le transmită boala. Iarăși este bazin de infectare pentru că sunt foarte puțini vaccinați.", a mai spus Rafila. 

VEZI ȘI: Rafila: Certificatul COVID, introdus după trei săptămâni de creștere a cazurilor! Nu știe nimeni când se termină pandemia

Bilanț coronavirus, 8 decembrie 2021: 1.279 cazuri noi și 86 de decese

Până astăzi, 8 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.789.539 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.552 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.707.968 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.279 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 35 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 249 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 57.360 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 07.12.2021 (10:00) – 08.12.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 100 de decese (47 bărbați și 53 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Timiș, Teleorman, Vrancea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre cele 100 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 ani, 10 la categoria de vârstă 50-59 ani, 34 la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 la categoria de vârstă 70-79 ani și 25 la categoria de vârstă peste 80 ani.

96 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 2 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Au fost raportate 14 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Argeș, Brașov, Ilfov, Neamț, Prahova și Municipiul București, înregistrate în lunile octombrie și noiembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 86 decese.

Din totalul de 100 pacienți decedați, 85 erau nevaccinați și 15 vaccinați. Cei 15 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 30-39 ani și peste 80 de ani. Toți pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.959. Dintre acestea, 807 sunt internate la ATI. Dintre cei 807 de pacienți internați la ATI, 66 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 88 sunt minori, 83 fiind internați în secții și 5 la ATI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel