Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost invitat la dezbaterea DC News „Doi ani de la primul lock-down. Riscuri și amenințări de sănătate în era post-COVID“, unde a vorbit despre plusurile și minusurile înregistrate de România în pandemia de coronavirus.
Invitat la dezbaterea „Doi ani de la primul lock-down. Riscuri și amenințări de sănătate în era post-COVID“ organizată de DC News, ministrul Alexandru Rafila a vorbit despre plusurile și minusurile din pandemia de coronavirus:
„Avem aproape 65.000 de persoane care au murit din cauza infecției cu noul coronavirus și probabil că dacă am fi avut experiența pe care o avem acum, lucrul ăsta nu s-ar fi întâmplat, adică ar fi fost mai puține victime. Am putea să trecem acest lucru la capitolul lecții învățate. Cred că sistemul de sănătate (...) este capabil în acest moment să răspundă mult mai rapid la amenințări, dar și sistemul de asistență medicală este adaptat în acest moment și poate oferi servicii medicale atât pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, dar și pentru alte categorii de pacienți.
În cursul anului 2020 a existat această teamă a pacienților și personalului medical care a redus accesul la serviciile medicale pentru foarte multe persoane. Am ajuns să avem cifre îngrijorătoare în ceea ce privește mortalitatea și nu din cauza infecției cu noul coronavirus. În plus, cred că putem să spunem că personalul medical din aceste zone de sănătate publică și asistență medicală spitalicească și-au făcut datoria cu prisosință. Oamenii au fost extrem de rezilienți și le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la reducerea impactului pandemiei asupra populației și asupra diverselor aspecte ale vieții economice și sociale din România.
Sigur că, dacă la începutul pandemiei am fi avut cunoștințele legate de această boală, de particularitățile ei, de modul în care trebuia organizată asistența medicală, dezvoltarea asistenței medicale pre-spitalicești pentru evaluarea și tratarea cazurilor ușoare sau medii, găsirea unor soluții în ceea ce privește organizarea activității în fiecare spital din România încât să poată să aibă în continuare acces la serviciile medicale toate categoriile de pacienți, probabil că, sigur, costurile ar fi fost mai mici, dar nu aveam de unde să știm, era o necunoscută pentru toată lumea.“, a spus ministrul Sănătății.
„Acest fenomen s-a întâmplat în multe țări și trebuie să fim conștienți că performanța reușită în România, în ceea ce privește controlul pandemiei, putem să o considerăm cel puțin medie, pentru că, până la urmă, viața, cât de cât, s-a putut desfășura normal și numărul de victime, chiar dacă a fost important, nu a avut aceleași valori ca în alte zone ale globului.
Pe de altă parte sunt și minusuri. Gândiți-vă că școlile au fost închise o perioadă foarte lungă de timp, copiii au suferit, nu s-au dezvoltat așa cum trebuie din punct de vedere emoțional și al dobândirii de cunoștințe, dar la capitolul de experiență câștigată am fost cel mai bun exemplu că, practic, în anul școlar care a debutat în luna septembrie a anului 2021 am avut perioade scurte de închidere a cursurilor și lucrul ăsta a contribuit la repoziționarea sistemului de învățământ și la modul în care societatea a privit necesitatea vieții copiilor într-un context cât mai aproape de normalitate. Cred că a fost o bună practică dezvoltată în această perioadă.“, a concluzionat, la DC News, Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News