Ministrul Sănătății a spus că probabilitatea ca românii repatriați din Africa de Sud, care au fost depistați cu SARS-CoV-2, să fie infectați cu varianta Omicron este mare.
„Este vorba de debutul procedurii de secvențiere care a arătat prezența mai multor mutații. Rămâne să vedem la sfârșitul analizei dacă este vorba de tulpina Omicron sau de altă variantă, dar probabilitaea este mare, tocmai pentru că este o tulpină care prezintă multe mutații”, a spus, joi după-amiază, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Ministrul a mai spus că este vorba de o tulpină care a apărut în foarte multe țări din Euopa ca urmare a călătoriilor pe continentul african.
„Este în mod evident decizia de izolare și monitorizare a pacienților. Vor fi monitorizați pe întreaga perioadă de 14 zile”, a mai spus Alexandru Rafila.
Premierul Nicolae Ciucă a făcut următoarele precizări: „Guvernul României este la curent cu evoluția situației răspândirii variantei sud-africane Omicron. Așteptăm analizele specialiștilor în privința celor trei cetățeni români depistați pozitiv după sosirea din Africa de Sud. Voi cere Ministerului Sănătăţii să ia cele mai eficiente măsuri pentru împiedicarea răspândirii virusului, indiferent de tulpină. Sănătatea cetățenilor români este prioritatea zero a momentului pentru guvernul pe care îl conduc!”
Potrivit GCS, până joi, în România au fost înregistrate 1.781.957 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 10.366 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.691.356 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.149 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 18 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 169 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până joi, 56.684 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 66 de decese (33 bărbați și 33 femei), din care 8 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu și Timiș. Unul dintre decese este al unui pacient infectat în Franța și raportat de DSP Timiș.
Dintre cele 66 de decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 0-9 ani, unul la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 la categoria de vârstă 70-79 ani și 23 la categoria de vârstă peste 80 ani.
62 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 4 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități.
Au fost raportate 8 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Arad, Bacău, Mureș, Neamț, 6 în luna octombrie 2021 și 2 în luna noiembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 58 de decese.
Din totalul de 66 de pacienți decedați, 56 erau nevaccinați și 10 vaccinați. Cei 10 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 60-69 ani și peste 80 de ani. 9 dintre pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iar pentru un pacient nu au fost raportate comorbidități.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.934. Dintre acestea, 1.076 sunt internate la ATI. Dintre cei 1.076 pacienți internați la ATI, 100 au certificat care atestă vaccinarea.
Din totalul pacienților internați, 110 sunt minori, 102 fiind internați în secții și 8 la ATI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu