EXCLUSIV  Radu Manta de la stația meteo Vârful Omu explică cum e viața acolo: Noi facem de mâncare și ne gospodărim singuri / VIDEO

Radu Manta, șeful stației meteo de pe Vârful Omu, a oferit, alături de Ciprian Neagu, meteorolog la stația Vârful Omu, și Gabriela Băncilă, director ANM, un interviu la DCNewsTV.

Radu Manta a fost întrebat ce face în timpul liber pe Vârful Omu. „Chiar în momentul acesta strâng un pic din dinți, am fost de muncă noaptea trecută și nu am reușit să mă odihnesc. În timpul liber, avem multe de făcut. Noi facem de mâncare și ne gospodărim singuri. Suntem doar noi aici fără niciun alt ajutor”, a spus Radu Manta, oferind ulterior câteva detalii despre jobul lui. „Facem de gardă pentru că stația automată transmite doar o parte din datele care sunt cerute. Noi le completăm oră de oră cu observații vizuale despre nori, stratul de zăpadă. Sunt date pe care stația nu știe să le transmită și atunci noi le completăm cu ce observăm vizual. Ziua și noaptea, de sărbători, tot timpul lucrăm”, a explicat acesta.

„Colegii mei de la Vârful Omu lucrează în regim continuu, așa cum lucrăm și noi. Aparatura automată, în momentul de față, din acest domeniu asigură informații, există și senzori care încearcă să ofere informații despre timpul prezent, despre ce se vede în câmpul vizual de unde este amplasată stația respectivă, dar cea mai bună informație e cea care vine de la oameni. (...) Toate informațiile vin de la observatorul meteorologic”, a explicat și Gabriela Băncilă, adăugând că, „în timpul liber, trebuie să știți că ei asigură și întreținerea stației și aparaturii”. 

Gabriela Băncilă (ANM), Radu Manta și Ciprian Neagu, interviul zilei la DC News

ANM, vremea pe patru săptămâni

Săptămâna 27.09.2021 – 04.10.2021

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, în regiunile extracarpatice, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în cele nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile extracarpatice, dar și local excedentar în zona Munților Apuseni, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 04.10.2021 – 11.10.2021

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 11.10.2021 – 18.10.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 18.10.2021 – 25.10.2021

Valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sud-est.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel