Program de tratament și prevenire a tuberculozei, din fonduri europene

Ministerul Fondurilor Europene va deschide apeluri de proiecte în domeniul sănătăţii, în valoare totală de peste 167 milioane de euro, pentru ca 75.000 de persoane vulnerabile să beneficieze de un program de prevenire şi tratament al tuberculozei, finanţat din fonduri europene.

Persoanele vulnerabile vor beneficia de programe de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, printr-un proiect al cărui contract de finanţare a fost semnat de ministrul Rovana Plumb.

Propus de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta", din Bucureşti, proiectul propune formarea a 560 de specialişti pentru aplicarea unor metode rapide de diagnostic, îmbunătăţirea ratei de diagnostic a cazurilor de tuberculoză sensibilă, încurajarea tratamentului medical şi de suport al cazurilor de tuberculoză. 

Prin intervenţii de depistare precoce şi active în rândul grupurilor vulnerabile, simultan cu practicile îmbunătăţite de control al infecţiei din unităţile sanitare şi din laboratoare, se vor depista cazurile mai devreme şi va fi prevenită, în acest fel, transmiterea continuă a tuberculozei, inclusiv tuberculoza latentă.

Tuberculoza, rată a mortalității majoră în România


Acest program completează proiectul pe care Ministerul Sănătăţii îl dezvoltă, tot pentru combaterea tuberculozei, cu sprijinul fondurilor norvegiene şi care presupune testarea altor 15.000 persoane şi asigură tratament şi suport social pentru 600 bolnavi.

Programul face parte din campania naţională de screening, finanţată din fonduri europene, propusă de Guvernul României, la preluarea mandatului. În cadrul acestei campanii, aproximativ 5 milioane persoane, adulţi şi copii, vor beneficia de servicii de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament pentru principalele patologii.

România înregistrează cea mai ridicată rată a mortalităţii din cauza tuberculozei multirezistente la medicamente. Pentru serviciile de detectare a tuberculozei active, monitorizarea şi gestionarea tratamentului este nevoie de 3.000 lucrători comunitari în domeniul sănătăţii, 3.750 medici şi asistente care lucrează în laboratoare TB şi 5.000 medici de familie.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel