Prognoză meteo, octombrie. Vreme surprinzătoare

Prognoza meteo
Prognoza meteo

Prognoză meteo, octombrie. Toamna vine cu surprize pentru iubitorii de zile însorite.

Prognoză meteo, octombrie. Luna va fi caracterizată de o vreme însorită, deşi pe timpul nopţilor valorile termice vor coborî, în unele zone, spre zero grade Celsius, reiese din prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicată vineri.

Potrivit meteorologilor, în general, temperaturile medii lunare din octombrie vor fi cu 5 - 7 grade Celsius mai mici decât cele din septembrie.

"Este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă. Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului.
Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 - 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie", se menţionează în prognoza de specialitate.

Cum va fi vremea pe litoral și în Delta Dunării

Datele înregistrate în perioada 1961 - 2017 la staţiile meteorologice din reţeaua ANM arată că temperatura medie multianuală a lunii octombrie are valori cuprinse între 10 şi 12 grade Celsius, în zonele de câmpie şi deal din Oltenia, Muntenia, Banat, Crişana, Dobrogea, precum şi pe areale mai restrânse din Moldova.

De asemenea, în zona litoralului, în Delta Dunării şi izolat în sud-vestul ţării, mediile depăşesc 12 grade Celsius. Valori între 8 şi 10 grade Celsius sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intra-montane şi în zona montană joasă (sub 1.500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 4 şi 8 grade.

Vor fi răciri bruște

Prognoză meteo, octombrie. Pe de altă parte, în zona montană înaltă (la peste 1.500 metri), temperaturile vor coborî până la 2 - 4 grade Celsius, iar la Vf. Omu chiar sub zero grade.

Meteorologii notează, în acelaşi timp, că, uneori, din cauza pătrunderii unor mase de aer tropical pe teritoriul ţării noastre, se mai pot înregistra temperaturi maxime 'estivale' chiar şi în luna octombrie, ce depăşesc 35 - 38 grade.

Temperatura maximă absolută a lunii octombrie în România este de 39 de grade şi s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952 la Armăşeşti (judeţul Ialomiţa). Maxima absolută a lunii octombrie la Bucureşti este de 35,5 grade, înregistrată în 2 octombrie 1952, la staţiile meteorologice Bucureşti - Filaret şi Bucureşti - Afumaţi.

"Tot în această lună, invaziile de aer arctic produc adesea răciri bruşte şi intense ale vremii, temperatura minimă coborând chiar şi sub -15 grade Celsius. Temperatura minimă absolută din octombrie în România este -21,3 grade, înregistrată la Întorsura Buzăului, în data de 27 octombrie 1988. La Bucureşti, minima absolută este de -10,7 grade, înregistrată în 31 octombrie 1920, la Bucureşti - Filaret", se arată în estimările ANM.

Precipitații între 30 şi 50 l/mp 

Prognoză meteo, octombrie. La capitolul precipitaţii, prognoza relevă că luna octombrie este printre cele mai sărace în precipitaţii dintre lunile anului. Astfel, cantităţile lunare de precipitaţii, medii multianuale sunt cuprinse între 30 şi 50 l/mp în cea mai mare parte a ţării. În acelaşi timp, cantităţi de sub 30 l/mp sunt caracteristice mai ales Deltei Dunării şi unor areale restrânse din Dobrogea, iar între 50 şi 75 l/mp se înregistrează în Carpaţii Meridionali, Podişul Getic şi Subcarpaţii Getici, Carpaţii Occidentali şi nordul Carpaţilor Orientali.

Conform ANM, valori ale mediilor multianuale de precipitaţii peste 75 l/mp se înregistrează în special la staţiile meteorologice situate la altitudini de peste 1.800 de metri.

Totodată, cantitatea maximă absolută lunară de precipitaţii din octombrie, înregistrată la staţiile meteorologice din România, este de 318,1 l/mp, la Stâna de Vale, în anul 1992, în timp ce maximă absolută lunară de precipitaţii căzută în 24 de ore a fost de 128,2 l/mp (Cernavodă, 4 octombrie 1945).

În Capitală, maxima absolută lunară de precipitaţii este de 143,3 l/mp şi a fost înregistrată la Bucureşti - Filaret, în anul 1972, iar cantitatea maximă absolută de ploi consemnată în doar 24 de ore s-a situat la 76,6 l/mp, în data de 2 octombrie 2005, la Bucureşti - Băneasa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel