Profesoara Miroiu cere iertare Stelei Popescu: Suntem niște snobi nenorociți

Profesoara Mihaela Miroiu a povestit o întâmplare de suflet despre Stela Popescu.

"Despre Stela Popescu, snobismele noastre şi marea ei dorinţă să înțeleagă, trăiască şi exprime orice rol. Este un fragment din cartea 'Cu mintea mea de femeie'. Il transcriu ca pe un omagiu adus celei care a trait fără rest, de dragul nostru. De dragul zambetului nostru senin. Cu bunătate, talent şi iubire mereu emoţionată şi emoţionantă", a scris Mihaela Miroiu pe Facebook. 

Iată fragmentul la care profesoara a făcut referire:

"Cât de mult respect exista pentru expertiză până la sfârșitul primului deceniu postcomunist! Îmi amintesc o emisiune pe care o prezenta Stela Popescu. Era dedicată femeilor. Producătoarea a avertizat-o că eu sunt filosoafă feministă (căci asta eram pe atunci). Actrița urma să își petreacă cu mine și cu "discipolii" mei două ore, în studioul TVR, să țină pe masa ei cărțile mele și să avem o conversație hard despre teorii feministe în secolul XX. Am ajuns în studio cu toții, cam cu o oră înainte, gata machiați și frumos îmbrăcați. Cu Stela nu putea să stea nimeni de vorbă. Se ascundea prin cotloane, cu foile pe care avea tipărite întrebările convenite între mine și producătoare. Citea totul ca pe un rol dintr-un scenariu pe care îl repeta a zecea oară, cu emoția ultimului minut. Citea, transpira, valuri-valuri. Venea cosmeticiana, îi ștergea broboanele și îi refăcea machiajul iarăși și iarăși.

VEZI ȘI: Stela Popescu, la Gala Femeilor. Mesajul ciudat care a apărut pe ecran și a dispărut într-o secundă

- Iertați-mă. Nu pot vorbi cu dumneavoastră, nici cu tinerii ăștia atât de sofisticați, că mă apucă niște emoții și mai mari.

VEZI ȘI: Stela Popescu, 1 Decembrie 2017 VIDEO. Clip nedifuzat, mesaj pentru români

Am dat garda jos. Și eu și tinerii sofisticați. Înainte să venim ne amuzam la ideea că discutăm probleme filosofice despre femei, femeiesc, feminin cu o mare actriță de comedie. Drace! Unde putem ajunge încercând să ne facem cunoscute ideile. Să ne vadă maestrul Iosif Sava! Când am văzut emoția teribilă a Stelei, strădania ei uriașă să înțeleagă sensul întrebărilor, să nu se facă de râs, am capotat. Suntem niște snobi nenorociți. De ce am trata de sus pe cineva care nu intră în carcasa noastră intelectuală? Am îmbrățișat-o pe rând. I-am spus că totul va fi bine. Și a fost. A fost chiar foarte bine. Nu numai că Stela Popescu nu a greșit niciun cuvânt, dar aproape că nu a mai folosit foile. S-a relaxat și a întrebat folosindu-și propriile vorbe şi idei. Spre sfârșit zâmbea de-adevăratelea, aducându-și aminte că totuși, rostul ei pe lume este să scoată veselia din noi, așa cum era ea ascunsă de sobrietatea discursurilor academice. Nu degeaba râvnesc eu la un David Lodge al mediului universitar mioritic".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel