Primii români ”loviți” de Omicron. Streinu-Cercel: Masca trebuie purtată tot timpul, inclusiv la birou! Să ne facem propria anchetă epidemiologică

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel a transmis un avertisment în contextul răspândirii variantei Omicron.

„Cât timp nu se poartă masca așa cum trebuie, să acopere și nasul și gura, este o expunere care poate să ducă la infectare și, din păcate, să ajungă și la spital. Omicron, care are multe mutații, schimbă complet datele problemei din punctul de vedere al potențialei rate de transmitere. Toată lumea vorbește că acest virus se transmite mult mai repede de la o persoană la alta”, a spus prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, duminică seară, la Antena 3, în cadrul unei ediții speciale moderată de Andreea Sava. 

„Este clar că tulpina tinde să devină dominantă peste tot”, a subliniat acesta. „Se mișcă dintr-un loc în altul. Și atunci ce ne rămâne nouă de făcut în mod concret? Ne întoarcem de unde am plecat. Primul lucru: ne vaccinăm. Vine și întrebarea vaccinul actual acoperă și actuala variantă? În momentul de față, datele preliminare arată că vaccinul ne protejează împotriva formelor severe și a deceselor. Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită în continuare”, a mai zis Adrian Streinu-Cercel.

„Ce să facem în continuare? Să purtăm mască! Masca trebuie purtată tot timpul. Și în interior. Și în exterior”, a subliniat Adrian Streinu-Cercel.

„Deci, masca este de purtat tot timpul, inclusiv în biroul de la serviciu. Să adăugăm vaccinarea și să nu uităm că avem mulți cetățeni în România care nu s-au vaccinat cu prima doză. Aceștia reprezintă o masă receptivă și vor fi primii loviți de noua variantă atunci când ea va intra în circulație și va înregistra o transmitere comunitară. De asemenea, este bine să încercăm să ne facem propria anchetă epidemiologică, să fim atenți pe unde mergem, cum mergem, să ne evaluăm”, a mai spus acesta.

916 cazuri noi de COVID-19 și 78 de decese, raportate în ultimele 24 de ore

Potrivit GCS, până duminică, în România, au fost înregistrate 1.786.036 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 10.462 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.701.727 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 916 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 15 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 117 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până duminică, 57.099 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 78 de decese (53 bărbați și 25 femei), din care 5 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Gorj, Harghita, Ilfov, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Sălaj, Sibiu și Vâlcea.

Dintre cele 78 de decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, două la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 la categoria de vârstă 50-59 ani, 22 la categoria de vârstă 60-69 ani, 23 la categoria de vârstă 70-79 ani și 26 la categoria de vârstă peste 80 ani.

71 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 5 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru doi pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Au fost raportate 5 decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Arad, Mureș, Neamț și Vâlcea, unul în luna septembrie 2021, 3 în luna octombrie 2021 și unul în luna noiembrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 73 de decese.

Din totalul de 78 de pacienți decedați, 68 erau nevaccinați și 10 vaccinați. Cei 10 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 30-39 ani și peste 80 de ani. 9 dintre pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 5.684. Dintre acestea, 910 sunt internate la ATI. Dintre cei 910 pacienți internați la ATI, 80 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 107 sunt minori, 102 fiind internați în secții și 5 la ATI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel