Patru țări UE cer interzicerea comerțului și a creșterii speciilor exotice

Fotografie de la Thomas B./ Pexels
Fotografie de la Thomas B./ Pexels

Destui tigri și maimuțe ca animale de companie: „Riscul unui Wuhan european”. Patru țări UE cer interzicerea comerțului și a creșterii speciilor exotice. Și preveniți cazuri precum Covid-19 sau recentul Monkeypox.

În casele europenilor nu există doar animale domestice precum pisicile și câinii: există peste 100 de milioane de specii exotice deținute, legal și ilegal, de persoane private.

Acestea sunt mici mamifere, păsări, reptile, pești și amfibieni, adesea capturate în habitatele lor naturale și aduse în contexte domestice. De exemplu, ar fi 1.600 de tigri împrăștiați în întreaga UE.

Propunere de interzicere a comerțului și reproducerii speciilor exotice pe cale de dispariție

Organizațiile pentru protecția animalelor se luptă de ceva vreme pentru a opri acest fenomen și suferința suferită de aceste specii neobișnuite să trăiască în captivitate. Dar acum, pentru a da un impuls bătăliilor lor, ar putea fi Covid-19: patru țări UE (Cipru, Lituania, Luxemburg și Malta) au prezentat la Bruxelles o propunere de interzicere a comerțului și reproducerii speciilor exotice pe cale de dispariție.

„În fiecare an, milioane de animale sălbatice sunt capturate în habitatele lor naturale și vândute în toată lumea, destinate să trăiască în captivitate – se arată într-un  document prezentat de cele patru guverne europene – S-a demonstrat că comerțul cu specii exotice este unul dintre principalele amenințări la adresa biodiversității, punând multe specii în pericol de dispariție”, potrivit Europa Today.

Pe lângă deteriorarea habitatelor naturale în care sunt capturate, documentul din Cipru, Malta, Luxemburg și Lituania subliniază și riscurile comerțului cu specii exotice pentru Europa.

Unele specii de exemplu, se pot adapta la noul lor mediu și pot deveni invazive și amenință biodiversitatea locală. Comisia Europeană estimează că costul controlului și gestionării daunelor cauzate de speciile invazive în UE este de 12 miliarde de euro pe an.

Apoi, există riscul de securitate, deoarece nu este neobișnuit să citești în cronicile atacurilor asupra oamenilor de către animale periculoase care au scăpat de stăpânii lor sau care și-au rănit sau chiar și-au ucis stăpânii. 

Propunerea Ciprului, Maltei, Luxemburgului și Lituaniei nu este interzicerea completă a comerțului, ci introducerea în întreaga UE, așa cum s-a făcut deja în unele țări membre, o listă restrânsă de specii non-indigene pentru care se achiziționează și se reproduce în contexte private, fie ele case sau circuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel