Om de știință: Virusul nu poate fi oprit. Mulţi dintre noi vom rămâne fără părinţi şi bunici

Albert - Lászlò Barabási
Albert - Lászlò Barabási

Albert - Lászlò Barabási, profesor la Northeastern University, Boston (SUA), fondator al teoriei reţelelor, cel mai titrat cercetător, membru al Academiei Române în cadrul Secției de Științe Fizice, născut la Cârța (Harghita), scrie  pe pagina sa de Facebook, un text în limba maghiară în care vorbeşte despre epidemia coronavirusului.

"În următoarele luni, cel mai probabil mă voi infecta. Miliarde de virus al coroanei vor fi produs în corpul meu, pornind o luptă disperată cu celulele mele Totuși, în lipsa unei boli cronice, în Boston, sper să câștige sistemul meu imunitar.

Cu toate acestea, chiar îmi fac griji pentru virus. Atât de mult încât cred că este inevitabil să închidem lumea două luni. Nu fac asta pentru mine, ci pentru mama", scrie reputatul om de știință pe Facebook.

"În laborator încă din februarie, știm că lumea se va opri la jumătatea lunii martie. Am menționat asta multor prieteni cu săptămâni în urmă, dar chiar și pentru mine a fost greu să înțeleg ce înseamnă asta. Acum începem să-l vedem -- vor fi două luni grele.

Știam ce se va întâmpla pentru că la Institutul de Științe al Network din Boston unde lucrez, colegii mei au reușit să prevadă răspândirea virusului actual de ani de zile. Au fost urmați de Ebola, iar acum este virusul coroanei.

Nu mă mut la teoria rețelei de probleme - despre asta e vorba și x. Și cartea mea de școală X. Capitolul (http://networksciencebook.com/). Virusul cauzat de virusul coroanei este o problemă de rețea, deci este necesară o metodă și gândire de rețea pentru a prezice răspân

Acum înțelegem că virusul nu poate fi oprit. Se va răspândi indiferent de câte țări își închid granița și câte zboruri vor fi anulate sau câte școli au fost închise. Unde sunt zece pacienți în spital, în comunitate sunt sute de oameni infectați. Mulți nu vor ști niciodată că au fost infectați pentru că nu au avut semne...

Dacă este de neoprit, atunci de ce punem frâna? De ce închidem școlile, de ce împingem economia mondială într-o recesiune?

Dintr-un singur motiv - să-l putem încetini. Pentru că astfel ne putem salva părinții, bunicii, și uneori pe noi înșine.

Fiecare model prezice că aproximativ jumătate din populație va fi infectată într-un an. În lipsa acțiunii, procesul va urma o creștere rapidă bine așteptată, un vârf puternic, apoi un vârf puternic. Totuși, nu va exista capacitate de spital pentru toți cei care au nevoie de asta.

...Mii vor fi infectați în câteva săptămâni dacă nu facem nimic. În exemplul Italiei, vedem ce se întâmplă când virusul este liber.

Mulți continuă să mintă că ne confruntăm cu un virus gripal sigur, care este sigur pentru mulți dintre noi, deoarece evită tinerii și mai ales copiii... 

Îmi fac griji în special pentru persoanele în vârstă. Toţi cei care aveţi în familie bătrâni sau bolnavi, ori vecini, aveţi o mare responsabilitate. Nu duceţi virusul acasă! Faceţi-i să înţeleagă că pericolul este real în privinţa lor! Asiguraţi-vă că au mâncare, dacă nu, faceţi cumpărături pentru ei. Ajutaţi-i să se poată izola în următoarele două luni! Şi faceţi tot posibilul să nu răspândiţi virusul, astfel reducând din povara de pe sistemul sanitar.   

Dacă toți luăm în serios Cov-19, putem evita să fim bolnavi în același timp. Așa poate rămâne aprovizionarea și oxigenul pentru cei care sunt infectați grav. Dar dacă nu facem tot ce putem pentru a încetini boala, până la sfârșitul anului, mulți dintre noi vom rămâne fără părinți și bunici", a scris reputatul om de știință pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel