O nouă țară trece la purtatul măștii, după ce a fost descoperită noua variantă Covid. Guvernul le va acorda gratuit

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Noua Zeelandă va oferi acces gratuit la măștile medicale și testele rapide de antigen, a anunțat guvernul, în timp ce țara luptă cu un val în creștere de infecții cu Omicron.

Lista noilor măsuri anunțate astăzi include extinderea accesului la medicamente antivirale pentru oricine de peste 75 de ani, punerea la dispoziție gratuită a măștilor medicale și furnizarea de pachete de teste antigene rapide (RAT) gratuite, chiar dacă oamenii nu se confruntă cu simptome.

Anterior, oamenii trebuiau să fi fost expuși sau simptomatici pentru a fi eligibili pentru teste. Extinderea accesului la antivirale înseamnă că aproximativ 10% din populație va fi eligibilă, față de 2% anterior. Măsurile gratuite vor acoperi măștile N-95 sau P2 pentru oricine este considerat vulnerabil din punct de vedere clinic și măștile medicale standard pentru alții.

Ministrul pentru gestionarea crizei Covid, Ayesha Verrall, a spus că acestea sunt „cele mai eficiente măsuri pe care le avem. Sunt simple, dar dacă le facem cu toții, ne putem reduce povara bolii și povara pusă deasupra sistemului nostru de sănătate.”

Măsurile vin pe măsură ce Noua Zeelandă ia în calcul un al doilea val în creștere de infecții cu Omicron. Joi, Noua Zeelandă a raportat 11.382 de cazuri, 23 de decese și 765 de persoane în spital – și o medie în creștere pe șapte zile a tuturor celor trei valori.

Numărul de persoane spitalizate este probabil o preocupare specială pentru guvern, deoarece vine pe fondul unui sezon de iarnă deja sub presiune, cu sistemul de sănătate care se luptă să facă față unui aflux de boli de iarnă.

Directorul general al sănătății, dr. Ashley Bloomfield, a declarat că dacă traiectoria actuală va continua necontrolat, calculele au estimat că se va atinge un maxim de aproximativ 1.200 de spitalizări pe zi. „Dacă fiecare își face partea, vom trece iarna”, a spus acesta.

La începutul săptămânii, 923 de medici din clinicile și spitalele de medicină generală au semnat o scrisoare deschisă către guvern în care spuneau că țara este „sub riscul unui colaps catastrofal al forței de muncă din domeniul sănătății”.

Într-un sondaj al medicilor realizat de New Zealand Women in Medicine Trust, aproape toți respondenții au spus că a existat fie cu siguranță (93,5%), fie probabil (6,3%) o criză în forța de muncă din domeniul sănătății.

Numărul tot mai mare de spitalizări este parțial rezultatul scăderii imunității din cauza rapelurilor, răspândirea mai multor variante infecțioase și mai multe infecții în rândul grupelor vârstnice ale populației, care sunt mai susceptibile de a experimenta boli grave sau care pun viața în pericol, scrie The Guardian. 

Ratele de infectare pentru cei cu vârsta de 70 de ani și peste sunt mult mai mari acum decât au fost în primul val Omicron din Noua Zeelandă, în martie.

Cu cea mai recentă rundă de măsuri, guvernul speră să atenueze creșterea infecțiilor și a spitalizărilor, fără a introduce măsuri mai dure - cum ar fi închiderea școlilor, cerințele de vaccinare sau limitele adunărilor - pentru care ar putea exista puțin sprijin politic.

A apărut o nouă variantă a SARS-CoV-2, Centaurus

Noua variantă SARS-CoV-2 îi îngrijorează pe experții în virusologie din cauza faptului că se răspândește extrem de rapid. Aceasta câștigă teren în India și a ajuns deja în Marea Britanie.

Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Aici numărul cazurilor a crescut de atunci abrupt – şi aparent mai rapid decât cele ale variantei extrem de transmisibile BA.5 , care este prezentă şi în India şi înlocuiește rapid varianta BA.2 dominantă anterior în multe țări, transmite The Guardian.

De atunci, cazurile de BA.2.75 au fost detectate şi în alte 10 ţări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania şi Canada. 

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă aflată în monitorizare” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă, dar dovezile sunt slabe. 

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează îndeaproape noua variantă, dar nu există încă suficiente mostre pentru a evalua severitatea acesteia. 

„Nu sunt atât mutațiile exacte, ci mai mult numărul/combinația”, a spus dr. Tom Peacock, virolog la Imperial College London, care a fost primul care a identificat Omicron ca o potențială îngrijorare în noiembrie 2021. „Este greu de prezis efectul atâtor mutații care apar împreună”, scrie Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel