O nouă ”epidemie” a lovit Europa: Cancerul. Principalele cauze ale situației alarmante la nivel de UE

Fotografie de la Ivan Samkov/ Pexels
Fotografie de la Ivan Samkov/ Pexels

"În timpul pandemiei, aproximativ un milion de diagnostice de cancer au fost ratate în toată Europa. Suntem într-o cursă contra cronometru. În plus, am observat un efect înfricoșător asupra cercetării cancerului, laboratoarele închizându-se și studiile clinice amânate sau anulate în timpul primului val al pandemiei”.

Oamenii de știință și oncologii au tras un semnal de alarmă de mai multe ori în timpul pandemiei: urgența Covid a luat timp și resurse de la identificarea și tratarea altor patologii, inclusiv a tumorilor. Acum, un grup de experți din prestigioasa jurnală The Lancet Oncology  confirmă că următoarea ”pandemie” care va lovi Europa va fi cel mai probabil cea a cancerului.

Raportul susține că numai în primul an al pandemiei, 1,5 milioane de pacienți cu cancer fie nu au primit chimioterapie regulată, fie au suferit o intervenție chirurgicală atunci când a fost nevoie. În plus, 100 de milioane de screening-uri au fost întrerupte, iar drept urmare se estimează că cel puțin 1 milion de cazuri nu au fost diagnosticate.

Dacă aceste probleme nu vor fi abordate urgent, experții avertizează că rezultatele obținute în ultimii 10 ani în materie de prevenire, diagnosticare precoce și tratament ar fi anulate, ducând la o epidemie de cancer în următorul deceniu, potrivit Today.

Pandemia Covid 19

"În timpul pandemiei, aproximativ un milion de diagnostice de cancer au fost ratate în toată Europa - suntem într-o cursă contra cronometru pentru a găsi aceste tumori. În plus, am observat un efect înfricoșător asupra cercetării cancerului, laboratoarele închizându-se și studiile clinice amânate sau anulate în timpul primului val al pandemiei”, a explicat profesorul Mark Lawler, de la Queen's University Belfast, Marea Britanie, și președinte și autor principal al cercetării.

Conflictul din Ucraina

Invazia rusă a Ucrainei prezintă o altă provocare majoră pentru cercetarea cancerului în Europa. Rusia și Ucraina sunt doi dintre cei mai mari contributori la cercetarea clinică a cancerului din lume. Invazia a dus la întârzierea sau suspendarea extinderii acestor încercări în țările vecine, deoarece industria consideră că riscul este prea mare.

Brexitul

Studiul a subliniat, de asemenea, că Brexitul a avut un impact negativ asupra luptei împotriva cancerului. Regatul Unit a fost exclus din programul UE de finanțare a cercetării Horizon Europe, autoritatea de reglementare nucleară Euratom și grupul de monitorizare prin satelit Copernicus, în ciuda participării sale la acordul comercial post-Brexit. Însă, potrivit Comisiei Europene, statutul țării în program nu va fi confirmat până când impasul cu Protocolul din Irlanda de Nord nu va fi rezolvat.

”Dacă Regatul Unit nu participă la cercetarea UE, pacienții vor ajunge să plătească prețul pentru această decizie”, a explicat Lawler. ”Pe fundalul pandemiei, Brexit-ului și invaziei ruse, este mai important ca niciodată ca Europa să dezvolte o agendă de cercetare a cancerului care poate juca un rol transformator în îmbunătățirea prevenirii, diagnosticării, tratamentului și calității vieții cancerului actual și viitor. pacienți”, a conchis cercetătorul.

Citește și: 

Simptomele de cancer pe care le poți gusta. Ce ar trebui să te trimită la medic

Cazurile de cancer ale gurii sunt în creștere în Marea Britanie, ratele de îmbolnăvire dublându-se în ultimul an, arată datele statistice. Aproximativ 3.034 de persoane și-au pierdut viața din cauza cancerului bucal anul trecut, o creștere de 20% în ultimii cinci ani, arată datele Oral Health Foundation. Aproape 9.000 de cazuri au fost diagnosticate în 2021, o creștere de 34% față de acum zece ani. Deși unul dintre cele mai comune semne este un ulcer care nu se vindecă, ar putea exista și un simptom pe care îl puteți gusta.

Medicii de la Cancer Research UK au avertizat că persoanele care dezvoltă cancer în cavitatea bucală au adesea sângerări în gură. Deci, dacă simți gust de sânge și există urme de sângerări însoțite de o amorțeală, ar trebui să vorbiți cu medicul de familie. Deși acesta este unul dintre semnele mai puțin întâlnite, există alte câteva mai frecvente pe care trebuie să le cunoașteți, conform Cancer Research UK... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel