Simptomele de cancer pe care le poți gusta. Ce ar trebui să te trimită la medic

Sursă foto: Unsplash (Marek Studzinski)
Sursă foto: Unsplash (Marek Studzinski)

Unele simptome ale cancerului pot fi pe cât de neașteptate, pe atât de îngrijorătoare. 

Cazurile de cancer ale gurii sunt în creștere în Marea Britanie, ratele de îmbolnăvire dublându-se în ultimul an, arată datele statistice. Aproximativ 3.034 de persoane și-au pierdut viața din cauza cancerului bucal anul trecut, o creștere de 20% în ultimii cinci ani, arată datele Oral Health Foundation. Aproape 9.000 de cazuri au fost diagnosticate în 2021, o creștere de 34% față de acum zece ani. Deși unul dintre cele mai comune semne este un ulcer care nu se vindecă, ar putea exista și un simptom pe care îl puteți gusta.

Medicii de la Cancer Research UK au avertizat că persoanele care dezvoltă cancer în cavitatea bucală au adesea sângerări în gură. Deci, dacă simți gust de sânge și există urme de sângerări însoțite de o amorțeală, ar trebui să vorbiți cu medicul de familie. Deși acesta este unul dintre semnele mai puțin întâlnite, există alte câteva mai frecvente pe care trebuie să le cunoașteți, conform Cancer Research UK.

1. Ulcerele

Un ulcer neînsoțit de alte simptome nu este de obicei o problemă și va dispărea în câteva zile. Dar dacă nu se vindecă, atunci experții spun că acesta este un semn comun al cancerului de gură.

2. Durerea

„Durerea, disconfortul sau umflăturile din gură care nu dispar sunt celălalt simptom frecvent al cancerului de gură”, precizează ghidul cercetătorilor britanici.

3. Pete roșii sau albe

Modificările din gură ar putea fi un semnal al cancerului bucal, au spus experții. Acestea includ pete roșii, cunoscute sub numele de eritroplazie, și pete albe numite leucoplazie. Acestea nu sunt canceroase, dar dacă nu sunt tratate ar putea duce la îmbolnăvire, au explicat specialiștii.

Medicii au declarat că astfel de semne pot fi, de asemenea, cauzate de afte.

"Peticele albe se descuamează de obicei, lăsând pete roșii dureroase să se ivească. Dacă luați un tratament antifungic și petele dispar, nu au legătură cu cancerul", adaugă site-ul CRUK.

4. Probleme la înghițire

Dacă aveți dureri când mâncați, o senzație de arsură la mestecat sau probleme la înghițire, atunci acestea ar putea fi cauzate de cancerul bucal. Alte semne includ senzația că mâncarea se lipește în gât și nu trece prin esofag. 

5. Probleme de vorbire

Cancerul bucal sau cel dezvoltat în gât poate afecta vocea, au spus experții organizației de caritate.

„Vocea poate suna diferit. Poate fi mai liniștită, răgușită sau sună ca și cum ai fi răcit tot timpul. Sau pot apărea dificultăți în a pronunța unele sunete”, afirmă ghidul CRUK.

Mai multe șampoane uscate, retrase de pe piață pentru că aveau substanțe cancerigene. De ce benzenul este atât de periculos

Șampoanele uscate, deodorantele și cremele de protecție solară nu ar trebui să conțină substanța chimică care cauzează cancer. Experții dezvăluie de ce continuă să se întâmple, dar și tot ce trebuie să știți pentru a vă reduce expunerea, scrie BAZAAR.

Probabil că ați văzut știrea îngrijorătoare potrivit căreia Unilever a anunțat luna trecută rechemarea voluntară a mai multor șampoane uscate (de la mărci precum Nexxus, Dove, Suave, TIGI—Rockaholic și Bed Head—și TRESemmé) din cauza nivelurilor crescute de benzen, un cunoscut cancerigen uman.

Într-un comunicat al companiei, Unilever a declarat: "Pe baza unei evaluări independente a pericolelor pentru sănătate, expunerea zilnică la benzen din produsele rechemate la nivelurile detectate în testare nu ar fi de așteptat să provoace consecințe negative asupra sănătății". Rechemarea a fost declarată ca fiind una făcută "din abundență de prudență", fără raportări de evenimente adverse până în prezent. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel