Consilierul onorific al premierului a dezvăluit, marți, că îi va propune lui Florin Cîțu vaccinarea obligatorie sau testarea săptămânală pentru anumite categorii de persoane.
Fostul ministru al Sănătății și actualul consilier onorific al premierului, Nelu Tătaru, a spus marți că va discuta cu Florin Cîțu despre introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru personalul din sectoarele esențiale de activitate, precum profesori, polițiști, pompieri sau jandarmi. Totodată, obligativitatea vaccinării ar putea fi luată în calcul pentru vârstnici, bolnavii oncologici sau cei imunodeprimați.
'Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuale', a spus Nelu Tătaru, într-un interviu acordat jurnalistului Adrian Cojocaru, la DigiFM, în contextul valului patru al pandemiei.
Nelu Tataru vrea să îi propună lui Cîțu vaccinarea obligatorie sau testare săptămânală la categoriile esențiale: 'Acele persoane din sectoarele esențiale să fie vaccinate, iar cei care au legături cu acele sectoare să fie testați săptămânal. Ne gândim la vaccinare sau testare. Acestea sunt opiniile pe care eu, ca și consilier onorific, le promovez la nivelul primului ministru, în care fac o evaluare a stării actuale. Deciziile se iau la nivelul Ministerului Sănătății sau CNSU, pe care îl conduce premierul. Trebuie să înțelegem că suntem într-un val patru, care este mai agresiv decât unu sau doi. Ne e greu să îl luăm în serios după un sezon estival.'
'În această categorie intră tot ce înseamnă persoane vârstnice, HIV/SIDA, bolnavi oncologici, transplantați, imunodeprimați. Aici sunt cei pe care trebuie să îi avem în vedere într-o primă fază. Nu putem opri pandemia, dar putem limita numărul de decese și numărul de internări în Terapie Intensivă. Aceste măsuri merg sau converg spre acest deziderat', a adăugat Tătaru, potrivit Digi24.
'Se face (testarea - n.r.), în general, săptămânal. Din punctul meu de vedere stimulările (tombole, premii) ar trebui să înceteze și să folosim acești bani pentru teste.', a continuat Tătaru.
Ce s-ar putea întâmpla dacă o persoană din categoria vizată nu face nici vaccin, nici test, s-ar putea să se ia în calcul interzicerea dreptului la muncă: 'În măsura în care reprezintă un pericol, având în vedere și situația din localitatea respectivă, factorii care pot duce la o transmitere în comunitatea respectivă, putem să ne gândim și la acest lucru. Trebuie să înțelegem că binele sau beneficiul comun este mai important decât binele individual.'
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu