Mit sau realitate: Ceaiul poate provoca dependență

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial. Mulți dintre compușii din ceai sunt legați în mod constant de diverse beneficii pentru sănătate, determinând majoritatea oamenilor să considere această băutură un plus sănătos la dieta lor. Cu toate acestea, unii susțin că anumiți compuși din ceai pot avea proprietăți de dependență și că consumul în exces ar putea face mai mult rău decât bine.

Ceaiul este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial. Mulți dintre compușii din ceai sunt legați în mod constant de diverse beneficii pentru sănătate, determinând majoritatea oamenilor să considere această băutură un plus sănătos la dieta lor. Cu toate acestea, unii susțin că anumiți compuși din ceai pot avea proprietăți de dependență și că consumul în exces ar putea face mai mult rău decât bine, conform Healthline.com.

Conține cofeină, care poate crea dependență


Diferite tipuri de ceai conțin cantități variate de cofeină, cea mai des consumată substanță psihoactivă la nivel mondial. 

Cofeina este adesea etichetată ca provocând dependență, deoarece are o structură chimică asemănătoare cu cea a adenozinei - un compus găsit în mod natural în corpul tău care relaxează sistemul nervos central.

Datorită acestei structuri chimice, cofeina se poate încadra în receptorii de adenozină localizați în creierul tău și împiedică legarea adenozinei de ei. Lipsa rezultată de adenozină împiedică celulele creierului să semnaleze că ești obosit.

Acest lucru poate determina, de asemenea, organismul să elibereze cantități mai mari de alți stimulenți naturali, cum ar fi dopamina, care suprimă și mai mult sentimentele de oboseală și vă ajută să rămâneți alert.

Se speculează că consumul regulat de băuturi care conțin cofeină, inclusiv ceai, poate determina celulele creierului să producă mai mulți receptori de adenozină pentru a-i compensa pe cei blocați de cofeină.

De asemenea, vă poate provoca simptome de sevraj dacă renunțați brusc la consumul acesteia.


VEZI ȘI: Cafea sau ceai verde? Ce este mai bun pentru sănătate?

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume după apă. Cafeaua este, de asemenea, incredibil de populară. În Statele Unite, mai mult de 85% dintre adulți consumă cofeină în mod regulat, conform healthline.com.

Conținut de cofeină

Cofeina este cel mai consumat stimulent la nivel mondial și se găsește în mod natural în cafea și ceai. De fapt, cafeaua și ceaiul sunt adesea cele mai predominante surse de cofeină în dieta unei persoane.

Totuși, cafeaua oferă de trei ori mai multă cantitate de cofeină decât ceaiul verde. 

Potrivit cercetărilor, aportul de 400 mg de cofeină pe zi este considerat sigur pentru adulți. 

Cofeina este una dintre cele mai studiate substante, datorita multiplelor efecte benefice asupra sanatatii. Acestea includ:

niveluri crescute de energie, vigilență, atenție 
scăderea oboselii psihice și fizice
timpi de reacție accelerați și precizie îmbunătățită
performanță îmbunătățită la exerciții
îmbunătățirea memoriei și a dispoziției


Cofeina are efecte protectoare asupra sănătății creierului, reducând riscul de demență și alte boli degenerative.

Unele studii au legat consumul de cofeină cu un risc scăzut de a dezvolta diabet de tip 2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel