Urmărește emisiunea live


Metroul 1 Mai - Otopeni, în dezbatere publică. Magistrala 6 va avea 12 stații

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru linia de metrou Magistrala 6, 1 Mai - Otopeni, tronson 1, este postat pe site-ul PMB în vederea dezbaterii publice, până pe 29 iulie.

Din raportul de specialitate reiese că Magistrala 6 va urmări traseul: Calea Griviței, Calea ferată din zona Pajura, Bd. Poligrafiei, Piața Presei Libere și șoseaua București Ploiești/DN1/E60. Va avea următoarele stații: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroportul Otopeni.

Terenul care a generat PUZ este preponderent suprapus domeniului public și privat al Municipiului București, parțial domeniului public al statului și parțial pe proprietăți private ale persoanelor fizice și juridice care urmează a fi expropriate pentru cauză de utilitate publică.

Planul urbanistic zonal cuprinde tronsonul 1, respectiv secțiunea dintre stația 1 Mai și limita teritoriului administrativ al Capitalei cu orașul Otopeni, fiind studiate și stabilite amplasamentele și accesele aferente stațiilor de metrou: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Bruxelles.

Potrivit avizului arhitectului șef, în zona minimă de siguranță, protecție și funcționalitate a metroului "este obligatorie solicitarea acordului de construire la amplasarea oricăror construcții noi civile sau industriale, inclusiv pentru plantarea de arbori".

"Nu se modifică reglementările urbanistice referitoare la funcțiuni și indicatori urbanistici cuprinse în documentațiile de urbanism legal aprobate și aflate în termen de valabilitate. Reglementările cuprinse în prezentul PUZ pot fi folosite exclusiv pentru autorizarea lucrărilor de construire a obiectivelor de utilitate publică și de amenajare a domeniului public. Autorizarea lucrărilor de construire a obiectivelor private se poate face numai în baza documentațiilor de urbanism legal aprobate și aflate în termen de valabilitate", mai prevede documentul.

Stații la Romexpo și Academia de Poliție

Conform expunerii de motive, M6 parcurge repere precum: Romexpo, Piața Presei Libere, Parcul și Lacul Herăstrău, Aeroportul Aurel Vlaicu, Băneasa Shopping City, Academia de Poliție, Aeroportul Henry Coandă.

Conform regulamentului local de urbanism aferent PUZ, racordarea M6 cu rețeaua existentă de metrou se realizează la stația 1 Mai (cu magistrala 4) și ulterior la stația Basarab, respectiv Gara de Nord (cu magistrala 1). Zona supusă studiului traversează Sectorul 1, respectiv cartierele: Grivița, Bucureștii Noi, Piața Presei Libere, Băneasa, Privighetorilor și orașul Otopeni.

Sunt prevăzute de asemenea o serie de restricții, permisivități și recomandări pentru zonele: Romexpo, Piața Presei Libere, Fântâna Miorița, Aeroportul Băneasa. Spre exemplu, este obligatorie prezervarea și punerea în valoare a clădirii pavilionului Romexpo, clădire unicat, ca principală resursă culturală manifestată la scara acestei zone.

Totodată, este obligatorie prezervarea prin conservare, restaurare și punere în valoare a spațiilor verzi tampon care mărginesc lateral și central benzile de circulație auto și pietonală de-a lungul Bd Kiseleff de la Piața Arcului de Triumf până la Piața Presei Libere. Este obligatorie reamplasarea "Monumentului eroilor din comuna Băneasa căzuți în Primul Război Mondial", opera sculptorului Emil W. Becker, în arealul intersecției dintre Șoseaua București-Ploiești, str. Dobrogeanu-Gherea și str. Gârlei. Nu în ultimul rând, este obligatorie prezervarea și punerea în valoare a clădirii Aeroportului Băneasa și se recomandă păstrarea și punerea în valoare a amenajării urbane Cartierul Băneasa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel