EXCLUSIV  Meteo, WEEKEND periculos. Băncilă (ANM): Atrag atenția! Să nu ajungem să vorbim și de pierderi de vieți omenești / Video

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM, a atras atenția la DC News asupra fenomenelor meteorologice cu care ne vom confrunta în acest weekend. 

Într-un interviu acordat pentru DC News, Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională la ANM, a explicat la ce ne vom aștepta începând din această noapte și până duminică, din punct de vedere meteorologic. 

„Pe o traiectorie foarte rapidă, ajunge să ne influențeze de la noapte (n.red. ciclonul mediteranean). Se deplasează treptat, dinspre vestul către nordul centrul și sudul țării, iar mâine după-amiază, mâine-noapte, să-l regăsim peste jumătatea de est a țării. Avertizarea cod portocaliu vizează ploi abundente, dar și intervale în care manifestări de instabilitate atmosferică vor fi accentuate”, a declarat Gabriela Băncilă, subliniind că „acest episod cu precipitații va fi de natură a reface semnificativ rezerva de apă în sol pentru multe zone din țară, cel puțin pentru cele nord-vestice, centrale”.

De sâmbătă, vijelii 

„În județele ce fac obiectele avertizării cod portocaliu vor fi perioade, începând de mâine dimineață, la început în nord-vest, în zona Transilvaniei. Foarte important, mâine după-amiază, mâine-seară, la începutul nopții de sâmbătă spre duminică, în zona Olteniei, Munteniei, ulterior și zona Moldovei, vor fi perioade în care așteptăm vijelii. Este un contrast, o diferență foarte mare între masa de aer cald care persistă și aerul mai rece, care a pătruns în bazinul mediteranean. Trebuie să știți că astăzi vorbim de temperaturi de 26-28 grade în partea de vest a țării și nu numai. Mâine, în regiunile vestice, vor fi 20-21 de grade, iar în ziua de alegeri, acolo vom înregistra la amiază temperaturi nu mai ridicate de 17-18 grade... Această înlocuire a masei de aer cald se va întâmpla pentru zona Capitalei, Moldovei, Dobrogea, Bărăganul, mâine noapte”, a mai spus Gabriela Băncilă. 

Băncilă: Atrag atenția!

În continuare, Gabriela Băncilă a atras atenția că în următoarele 36 de ore, în unele zone ale țării, fenomenele meteorologice se vor manifesta cu o violență care poate determina pagube și dacă nu se iau măsurile necesare, chiar și pierderi omenești.

„Când temperaturile vor fi atins din nou 30 de grade, se creează condițiile pentru nori care să lase pe lângă aversele torențiale, intensificări puternice ale vântului. Atrag atenția asupra faptului că există în următoarele 36 de ore premisele ca în anumite zone din țară sau în unele zone fenomenele meteorologice să se manifeste cu o violență care să poate determina pagube. Atrag atenția ca să nu ajungem să vorbim și de pierderi de vieți omenești”, a dezvăluit Băncilă, sfătuind populația să nu se deplaseze sau dacă ies în aer liber, imediat ce văd norii, să se retragă în locuințe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel