Maramureş: Protest cu lanţuri pe mâini al unor foşti angajaţi care au activat în prospecţiuni geologice

Peste 20 de foşti angajaţi ai IPEG Maramureş, redenumită Cuarţ, societate specializată în prospecţiuni şi explorări geologice, au protestat, joi, legându-se cu lanţuri de mâini pe treptele Casei Judeţene de Pensii Maramureş, nemulţumiţi de modul în care le sunt calculate pensiile.

'E nedrept tot ce se întâmplă. Noi am fost cei care de-a lungul a peste 45 de ani de activitate am contribuit la deschiderea de mine, am efectuat explorări geologice, majoritatea numai în zonele muntoase, iar la pensionare, din cauza schimbării repetate a legilor, n-am mai fost încadraţi la categoria 'mineri' şi pensiile noastre sunt printre cele mai mici din fosta industrie minieră.

Totul a început în anul 2002 şi de atunci am tot încercat să atragem atenţia că s-a făcut o nedreptate, însă nu prea am fost băgaţi în seamă', a spus unul dintre protestatari, fost angajat al societăţii timp îndelungat.

Directorul Casei Judeţene de Pensii Maramureş, Lucia Pop, a susţinut că foştii angajaţi ai societăţii de explorări geologice nu pot beneficia de recalcularea pensiilor. 'Oamenii au făcut către noi un memoriu pe care l-am trimis la Casa Naţională de Pensii, de unde am cerut şi un punct de vedere, pe care l-am şi transmis acestor pensionari şi anume că nu se încadrează pentru a beneficia de recalculare pe Legea 221/2018.

Ei solicită drepturi ca şi minerii, însă IPEG-urile nu au fost unităţi miniere şi de aici e toată problema. Au beneficiat de anumite sporuri, dar acum ei solicită pe această lege recalcularea şi nu se poate. Ei se simt neîndreptăţiţi, e dreptul lor să protesteze. Noi avem conştiinţa împăcată că am făcut tot ce ţinea de noi. Le-am spus că singura soluţie ar fi modificarea legii în sensul acesta, al recalculării', a declarat presei Lucia Pop. Senatoarea Severica Covaciu a discutat cu protestatarii şi a declarat că va iniţia un proiect de modificare a legii care să permită încadrarea acestora în categoria de fost lucrător minier. 'În cel mai scurt timp voi iniţia un proiect de modificare a legii care să repare această nedreptate pentru oamenii care au lucrat la fostul IPEG Maramureş, dar şi din ţară.

Problema oamenilor va fi adusă şi la cunoştinţa Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, implicit şi a ministrului Muncii. Consider că trebuie să găsim forma legală potrivită pentru a repara această nedreptate nerezolvată de atâţia ani', a spus Severica Covaciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel