Israel și Coreea de Sud autorizează de urgenţă pastila anti-COVID-19 fabricată de Pfizer.
Coreea de Sud a autorizat utilizarea în regim de urgenţă a antiviralului anti-COVID-19 fabricat de Pfizer, Paxlovid, primul tratament de acest fel introdus în această ţară, a anunţat luni Ministerul pentru siguranţa alimentelor şi medicamentelor, informează Reuters, conform Agerpres.
Coreea de Sud a reintrodus săptămâna trecută măsuri stricte de distanţare socială pe care le relaxase în noiembrie după ce o serie de noi infectări zilnice record şi de cazuri grave au supraaglomerat unităţile medicale, în ciuda unei rate de vaccinare de peste 92% pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani.
Tratamentul oral antiviral de la Pfizer, denumit Paxlovid, se preconizează că va contribui la prevenirea deteriorării grave a stării pacienţilor internaţi în centrele rezidenţiale de tratament sau care sunt trataţi la domiciliu prin diversificarea tratamentelor împotriva coronavirusului în plus faţă de vaccinurile utilizate în prezent, a declarat ministrul pentru siguranţa medicamentelor, Kim Gang-lip, într-o conferinţă de presă.
Medicamentul va fi folosit în cazul adulţilor şi copiilor cu vârsta de cel puţin 12 ani, cu o greutate corporală de peste 40 de kilograme, care prezintă simptome uşoare până la moderate, cu risc crescut de a dezvolta un caz sever de coronavirus din cauze precum existenţa unor afecţiuni anterioare.
Un alt tratament oral împotriva coronavirusului denumit Molnupiravir, fabricat de Merck, companie cunoscută sub denumirea MSD în afara Statelor Unite şi Canadei, are solicitare de autorizare în regim de urgenţă în Coreea de Sud de la începutul lunii, dar ministerul nu a finalizat evaluarea întrucât are nevoie de informaţii suplimentare în ceea ce priveşte eficacitatea, a mai precizat Kim.
Israelul a autorizat, duminică, pentru utilizarea de urgenţă, antiviralul cu administrare orală Paxlovid, pastilă a companiei farmaceutice Pfizer şi a comandat zeci de mii de doze pentru a începe să le administreze bolnavilor din ţară, transmite EFE, conform Agerpres.
Este de aşteptat ca prima livrare a acestui medicament să ajungă în Israel miercuri, a informat Ministerul Sănătăţii din Israel într-un comunicat de presă.
Administraţia Medicamentelor şi Alimentelor din SUA (FDA) a aprobat miercurea trecută folosirea Paxlovid, primul tratament care poate fi administrat la domiciliu şi care se aşteaptă să fie eficient şi împotriva variantei Omicron.
Pastila, administrată sub formă de comprimate, este destinată pacienţilor cu forme uşoare şi până la moderate, în primele trei zile de la apariţia simptomelor. Tratamentul complet include o pastilă la fiecare 12 ore timp de cinci zile.
În fazele doi şi trei ale testelor clinice s-a demonstrat că Paxlovid reduce simptomele grave, spitalizarea şi riscul de deces în 89% din cazuri, atunci când pacienţii primesc medicaţia în fazele incipiente. Potrivit datelor furnizate de Pfizer, eficienţa pastilei nu ar trebui să fie afectată de apariţia noilor variante, inclusiv a variantei Omicron.
Premierul israelian Naftali Bennett a declarat în noiembrie că a semnat un acord cu Pfizer pentru achiziţionarea rapidă a medicamentului atunci când acesta va primi aprobarea FDA, iar guvernul israelian are încredere că pastila va fi eficientă în a ţine sub control al cincilea val al pandemiei.
Israelul a fost una dintre primele ţări din lume care a semnat un acord cu Pfizer pentru achiziţionarea vaccinului anticoronavirus, ceea ce a făcut ca acest stat să fie printre primele din lume care şi-a vaccinat cu schema completă cea mai mare parte a populaţiei.
Circa şase milioane de persoane au primit în Israel schema completă de vaccinare şi peste patru milioane au deja şi cea de-a treia doză (booster), pe care ţara a început să o aplice în vară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu