Îndulcitorii artificiali provoacă cancer? Un nou studiu de un deceniu sugerează că este posibil

Foto Ilustrativ/Pexels Miguel Á. Padriñán
Foto Ilustrativ/Pexels Miguel Á. Padriñán

Este bine cunoscut faptul că prea mult zahăr este rău pentru sănătatea ta. Dar cât de înțelept este să-l înlocuiești cu îndulcitori artificiali este, de asemenea, controversat.

Dezbaterea a fost reaprinsă de un studiu la scară largă, revizuit de colegi, în Franța, care a sugerat că un consum de îndulcitori artificiali poate crește riscul de a dezvolta cancer.

Cercetătorii francezi au analizat cu atenție obiceiurile alimentare și sănătatea a peste 100.000 de voluntari pe parcursul unui deceniu.

Rezultatele analizelor lor statistice, publicate săptămâna trecută în jurnalul PLOS Medicine , sugerează că persoanele care au consumat cele mai mari cantități de îndulcitori artificiali - în special aspartam și acesulfam-K, care sunt utilizate în mod obișnuit în băuturile răcoritoare - au un risc crescut de a dezvolta cancer. , mai precis cancerele de sân și obezitate.

„Acest studiu prospectiv pe scară largă sugerează că îndulcitorii artificiali, utilizați în multe alimente și băuturi în Franța și în întreaga lume, pot reprezenta un factor de risc crescut pentru cancer”, a spus Charlotte Debras, doctorand și autor principal al studiului o declarație.

Ea a remarcat că descoperirile au fost în concordanță cu studiile experimentale anterioare care sugerează un posibil efect carcinogen asupra rozătoarelor.

Îndulcitorii artificiali se găsesc în multe băuturi și produse alimentare din întreaga lume și sunt consumați de milioane de cetățeni în fiecare zi. 

Institutul Național al Cancerului din SUA și Cancer Research UK spun ambele că îndulcitorii artificiali nu provoacă cancer.

În întreaga Uniune Europeană, utilizarea lor este reglementată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Agenția își finalizează în prezent reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizați pentru vânzare pe piața UE, inclusiv a îndulcitorilor artificiali, a declarat un purtător de cuvânt al EFSA pentru Euronews Next.

„Acest nou studiu va fi luat în considerare ca parte a reevaluării”, a spus purtătorul de cuvânt, potrivit Euronews.

Aspartam și un „risc crescut” de cancer

Cercetătorii au folosit datele furnizate de 102.865 de adulți care au participat la studiul de cohortă NutriNet-Santé din Franța între 2009 și 2021.

Voluntarii și-au auto-raportat istoricul medical, datele sociodemografice și activitatea fizică, precum și informații despre stilul lor de viață și sănătate.

Pe parcursul studiului, voluntarii au oferit detalii despre aportul lor de alimente, trimițând oamenilor de știință înregistrări complete despre ceea ce au consumat în mai multe perioade de 24 de ore, inclusiv numele și mărcile produselor.

Este de remarcat faptul că 78,5% dintre participanții la studiu erau femei, dintre care 37% au raportat că au consumat îndulcitori artificiali.

Băuturile răcoritoare au reprezentat mai mult de jumătate din consumul lor de îndulcitori artificiali, în timp ce îndulcitorii de masă reprezentau 29 la sută, iar iaurtul sau brânza de vaci 8 la sută.

Cercetătorii au comparat apoi consumul acestor îndulcitori cu rata de cancer la participanți, ajustându-se în același timp pentru alți factori posibili, cum ar fi vârsta, indicele de masă corporală, fumatul, alimentația necorespunzătoare, activitatea fizică și antecedentele familiale de cancer.

Studiul a constatat că participanții care au consumat cea mai mare cantitate de îndulcitori au avut un risc crescut de cancer de 13% în comparație cu non-consumatorii.

„Mai specific, aportul de aspartam a fost asociat cu creșterea cancerului de sân și a obezității”, se spune in stusiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel