În Danemarca, opinia pacientului a devenit parte a terapiei

Fotografie de la Lucas Guimarães Bueno/ Pexels
Fotografie de la Lucas Guimarães Bueno/ Pexels

Percepția pacientului asupra bolii poate deveni parte a terapiei? În Danemarca, această abordare este o realitate. 

Hanne este o pensionară daneză în vârstă de 57 de ani. A încetat să lucreze din cauza unei boli intestinale severe și de atunci a făcut controale regulate. Datorită chestionarului Patient Reported Outcome, ea apututinforma în permanență spitalul despre evoluția bolii, îmbunătățind astfel cunoștințele despre stareaei de sănătate în vederea următoarei consultații, scrie Euronews.

”Este foarte util, pentru că atunci când merg la medic, de multe ori uit să spun ceva. Aici, în schimb, este vorba de a completa un chestionar înainte de consultație. Deci ai timp să te gândești la toate, iar medicul va avea răspunsurile la întrebările care apar la fiecare vizită”, povestește Hanne.

Să vedem cum funcționează rezultatul raportat de pacient (PRO). Folosită inițial pentru patologii oncologice, inițiativa a fost extinsă și la alte cazuri clinice pentru a avea feedback direct de la pacienți. Chestionarul digital include întrebări despre anumite simptome, calitatea vieții legate de sănătate și activitățile zilnice.

Principalele avantaje ale PRO sunt: ​​economia de timp, calitatea informațiilor de sănătate colectate, implicarea pacientului și o mai bună adaptare a terapiei. La Spitalul Universitar Aarhus, Danemarca, acest serviciu online este utilizat în principal pentru cazurile de boli cronice, care necesită de obicei controale regulate. Percepția pacientului oferă instrumente utile pentru măsurarea impactului îngrijirii.

Patient Reported Outcomes este o metodă eficientă de a ne face o idee despre starea de sănătate a pacientului înainte de a-l vedea în clinică”, spune Mette Julsgaard, gastroenterolog la Spitalul Universitar Aarhus. ”Când vedem apoi pacientul în clinică, avem deja multe răspunsuri și știm pe ce să ne concentrăm, dacă există simptome legate de acea boală cronică intestinală, dacă trebuie să-i schimbăm tratamentul medical”, a mai adăugat acesta.

Ajutorul inteligenței artificiale

Viitorul Spațiu European de Date privind Sănătatea va contribui la promovarea acestui tip de abordare medicală peste granițe, care se bazează puternic pe colectarea și schimbul de date clinice. Inteligența artificială este folosită pentru o primă screening a informațiilor primite, apoi se adaugă evaluarea de către medic.

”Chestionarele sunt procesate cu un algoritm care arată dacă pacientul este bine și dacă nu este necesar să-l contactați. Apoi ni se pun la dispoziție coduri de culoare gabenă care indica faptul că este necesară efectuarea unui apel telefonic pentru pacient; în cazul roșului, este necesară o vizită a pacientului”, spune Lisbeth Kallestrup, Director Calitate și Implicarea Pacienților Spitalului Universitar Aarhus.

PRO este un instrument util pentru a monitoriza în mod regulat pacienții care suferă de boli cronice și pentru a reacționa chiar înainte de consultația programată. ”Ne ajută să înțelegem care sunt cei mai urgentați pacienți de vizitat. Datorită acestui instrument, putem dedica mai mult timp pacienților bolnavi”, spune Kallestrup.

Interconectarea și partajarea datelor sunt cuvintele cheie care conduc la tranziția sistemelor noastre de sănătate. În acest context, vocea pacienților va fi fundamentală pentru a ajuta sectorul medical să creeze produse și servicii care sunt din ce în ce mai aliniate cu experiența pacientului.

Citește și:

Sindromul Long-Covid generează afecțiuni „respiratorii și neurologice“. Rafila, semnal îngrijorător: Încercăm să dezvoltăm secții de recuperare

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost invitat telefonic la România TV, la emisiunea Punctul Culminant, moderată de Victor Ciutacu, unde a vorbit despre posibila combinare a virusului grupal cu SARS-CoV-2:

„Există pericolul cagrpa să se combine cu Covid-19 și să genereze probleme de sănătate de dimensiuni comparabile cu cele care au fost până acum?“, a întrebat Victor Ciutacu.

„Nu se combină gripa cu Covid-ul, nu discutăm de concubinaj între virusul gripal și coronavirus, ci de posibilitatea care este și teoretică și a fost și realizată în mod practic, pentru că ambele virusuri se transmit exact pe aceeași cale, să exist co-infecție, adică să faci infecție cu ambele virusuri.

Nu este probabil pentru că, pe de o parte, numărul de cazuri de infecție cu noul coronavirus e relativ scăzut, acum avem până în 1000 de cazuri pe zi, gripa e în creștere. E posibil, dar nu este probabil.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel