GOLIAT, prima misiune spațială românească, la sfârșit de drum

Primul satelit românesc, GOLIAT, lansat în spaţiu în urmă cu aproape trei ani, cu zborul inaugural al rachetei europene VEGA, din Guyana Franceză, a reintrat la începutul acestui an în atmosfera Pământului și s-a dezintegrat.

Prima misiune spațială românească s-a încheiat, după ce satelitul Goliat a orbitat planeta Pământ timp de 1054 de zile cu viteza balistică de până la 7.5 km/s și a înconjurat-o de peste 15000 de ori. Primul satelit românesc a reintrat în urmă cu două zile în atmosfera Pământului și s-a dezintegrat, resturile sale arzând, relatează spacealliance.ro

Goliat a fost lansat în zborul de test al rachetei europene Vega pe 13 februarie 2012 împreună cu alți opt sateliți și face parte din categoria Cubesat (nano-sateliti).

Rata de succes a misiunilor lansate în zborul VV01 a fost destul de redusă (aproximativ 50%), însă un contraexemplu, în sensul bun, este Cubesat-ul maghiar MaSat 1, in continuare operațional.

Goliat este al treilea care a părăsit orbita terestră, după sateliții Xatcobeo și PW SAT.

Bilanțul primei misiuni spațiale românești

Misiunea primului satelit românesc a fost calculată inițial pentru minim 6 luni, însă din cauza proiectării greșite Goliat a fost inoperabil încă de la început și a fost pierdut după doar câteva zile.

Deși vina a fost atribuită în exclusivitate radiațiilor din spațiul cosmic (satelitul a fost proiectat pentru o orbită mai joasă, dar Vega a fost lansată de ESA într-o orbită mai înaltă), problemele satelitului Goliat au fost mult mai complexe (montarea a doar două roți volante - imposibilitatea unei stabilizări triaxiale-, senzor GPS de uz comun – neoperațional pentru un satelit, limitări ale sistemului de comunicație etc).

După cinci zile de la lansare, stația de sol de la Măgurele a raportat o scurtă sesiune de telemetrie de câteva minute, dar există dubii în privința corectitudinii datelor colectate cu această ocazie. 

Costul misiunii a fost de aproape jumătate de milion de euro, dar în pofida faptului că din punct de vedere ștințific, misiunea a fost nereușită, România este astăzi parte in programele derulate de Agenția Spațială Europeană.

Goliat, primul satelit românesc va fi lansat, luni, din Guyana Franceză

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel