EXCLUSIV  Forma de cardiomiopatie care ucide subit persoane aparent sănătoase. Conf. prof. dr. Dobroeanu: Extrem de răspândită la sportivi de performanță

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

În cadrul conferinței "Pompează Viață #CardiomiopatiaContează", realizată de DC Media Group, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii, conf prof. dr. Dan Dobroeanu a explicat legătura dintre cardiomiopatii și moartea subită. 

DC Media Group, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii, a organizat în data de 09 aprilie 2024 conferința cu titlul "Pompează Viață #CardiomiopatiaContează". Cardiomiopatiile afectează pacienți de toate vârstele, dar, mai ales tineri, fiind printre principalele cauze de moarte subită la tineri sau la sportivi. Aceste tulburări, din păcate, sunt subdiagnosticate sau eronat diagnosticate. Conf prof. dr. Dan Dobreanu a explicat legătura cardiomiopatii și moartea subită.

Principala cauză de deces a pacienților care au "murit subit"

"Moartea subită, dincolo de toate, este una din problemele majore ale pacienților cu cardiomiopatii. Definiția pentru moartea subită este decesul care apare la un pacient a cărui stare clinică nu permitea anticiparea ei. Adică, nu neapărat un om sănătos. Un om cu o anumită boală, dar care era într-o stare clinică relativ bună, iar această stare nu permitea anticiparea decesului. Discuția, de fapt, și legătura între cardiomiopatii și moartea subită este una extrem de importantă. Aceste cardiomiopatii predispun la apariția morții subite cardiace și cred că aș îndrăzni să spun că moartea subită reprezintă principala cauză de deces a pacienților care suferă de aceste probleme de sănătate. Este cu atât mai important cu cât decesul acesta apare în momentul în care pacientul era cu o stare de sănătate relativ stabilă", a spus conf. prof. dr. Dan Dobreanu.

Cum se evaluează riscul pentru cardiomiopatie

"Dincolo de diagnosticare a cardiomiopatiei, a tipului ei, pentru că există forme variate, unul dintre elementele extrem de importante, practic valabil pentru orice personal medical care intră în contact cu un pacient cu o astfel de afecțiune, este așa zisa stratificare de risc de moarte subită. Stratificarea depinde de doi parametrii. În primul rând de tipul de cardiomiopatie. Există forme cu o predispoziție absolut aparte pentru a face moarte subită. Este vorba de cardiomiopatie aritmogenă de ventricul drept, la care nu rareori primele manifestări sunt tulburări ale ritmului cardiac. Apoi, mai este cardiomiopatia hipertrofică ce este extrem de răspândită la persoane aparent sănătoase, la sportivi de performanță, care mor în timpul unei activității competiționale. (...) Iar în al doilea rând luăm în calcul severitatea afectării cardiace. Ele formează stratificarea de risc pentru moartea subită", a mai declarat conf Prof. dr. Dan Dobreanu.

VEZI TOATĂ CONFERINȚA AICI:

                                             

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel