EXCLUSIV  Fenomenul care produce vremea mohorâtă. Băncilă (ANM): Atunci, oamenii se întreabă de câte zile nu au mai văzut soarele

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operațională în cadrul ANM, a explicat cum apar acei nori care persistă zile întregi pe cer şi dau acea vreme mohorâtă. 

Gabriela Băncilă a vorbit despre acei nori care persistă zile întregi pe cer şi fac ca oamenii să se întrebe de câte zile nu s-a mai văzut soarele în anumite zone ale ţării. Sunt acei nori care se produc urmare a unui fenomen meteo foarte interesant, inversiunea termică. 

"Ne aflăm undeva la altitudine, în zona înaltă a munţilor Bucegi şi vedem că faţă de privirea observatorului mai sus sunt nori, dar există şi mai jos de privirea sa. La nivel jos, sau norii de nivel mediu sunt norii stratus. Sunt norii care sunt foarte frecvenţi în timpul sezoanelor de tranziţie sau în sezonul rece. Sunt acei nori care, dacă gradul de umezeală este foarte ridicat, se transformă în ceaţă. Sau când se ridică ceaţa rămâne plafonul acoperit de nori şi, în anumite condiţii, aceşti nori domină cerul, persistă zile în şir, astfel încât ajungem să discutăm de câte zile nu s-a mai văzut soarele la Bucureşti sau într-o anumită localitate. Acea vreme mohorâtă, închisă. (...)

Ei sunt determinaţi de cele mai multe ori de fenomenul de inversiune termică: temperatura scade puţin cu înălţimea şi ulterior, în loc să scadă, creşte. În zona de creştere, dacă există suficient de multă umezeală sau suficient de mulţi vapori de apă aceştia ajung să condenseze şi se formează acest tip de nori care determină această vreme închisă cu temperaturi mai coborâte în zonele joase, de câmpie, decât la munte, la altitudini de 1.500, 1.800 sau chiar 2.000 de metri", a explicat Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operațională în cadrul ANM.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel