Favipiravir ar putea fi disponibil pentru TOȚI, cu prescripție medicală. Andrei Baciu, anunț

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministerul Sănătății analizează posibilitatea eliberării medicamentului FAVIPIRAVIR în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripție medicală.

"Ministerul Sănătății analizează posibilitatea eliberării medicamentului FAVIPIRAVIR în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis din cadrul spitalelor, cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase. 

În prezent, pentru acest medicament, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România a realizat o evaluare în baza căreia a emis o autorizaţie pentru nevoi speciale valabilă în România și în baza căreia se permite administrarea în unitățile sanitare, sub supraveghere medicală, având o utilizare restrictivă.

In India, țara de proveniență, FAVIPIRAVIR are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare obținut în urma unui proces de evaluare accelerată și conditionată de multiple cerințe și care nu poate fi asimilată cu o autorizație de punere pe piață emisă în acord cu legislația europeană în vigoare.

Andrei Baciu, despre eliberarea FAVIPIRAVIR 

“După discuțiile avute cu specialiștii din Comisia de boli infecțioase și conducerea Agenției Naționale a Medicamentului, vom studia posibilitatea eliberării acestui medicament în ambulatoriu prin farmaciile de circuit închis din cadrul spitalelor, gratuit, numai cu prescripție medicală și cu urmărirea bolnavului pe parcursul tratamentului de către medicul de familie",  a declarat dr. Andrei BACIU, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Conform Protocolului Național de tratament al bolnavilor infectați cu virusul SARS-Cov-2, medicamentul FAVIPIRAVIR este recomandat  a fi administrat în formele ușoare și medii de infecție cu noul coronavirus în prima săptămână de boală. 

Într-o adresă către Ministerul Sănătății, Comisia de specialitate de boli infecțioase consideră că medicamentul poate fi eliberat în spital și ambulatoriu la recomadarea medicilor, numai cu prescrispție medicală.

Referitor la profilul de siguranță din datele preliminare disponibile, FAVIPIRAVIR prezintă un risc de teratogenicitate și risc de afectare hepatică.

ANMDMR a inițiat și aprobat distribuirea de către distribuitorul local din România a unei „Comunicări directe către profesioniștii din domeniul sănătății” cu scopul de a informa medicii prescriptori din spitale, precum și pacienții cu privire la riscurile utilizării medicamentului", potrivit unui comunicat transmis de GCS.

Aceasta „Comunicare” a fost publicată pe website-ul instituției în data de 07.07.2021 și este disponibilă aici: https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/comunicari-directe-catre-profesionistii-din-domeniul-sanatatii/

Favipiravir, medicamentul vital pentru bolnavii de COVID, INDISPONIBIL în farmacii. Medic: Nu s-a găsit niciodată. Ideea era să degrevăm spitalele

Favipiravir este inclus în protocolul de tratament al infecției cu SARS-Cov-2, încă din martie 2020 în mai multe țări și din aprilie în România, și este un antiviral care poate fi administrat în primele zile de boală, pentru a preveni cazurile complicate şi spitalizarea.

Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a declarat la Digi24 că acest medicament nu a fost niciodată disponibil în farmacii. Ea a afirmat că sunt probleme de distribuție ale acestui medicament.

Favipiravir este importat de o fabrică din Cluj, dar se găsește doar în spitale, pentru pacienții internați.

"Medicamentul Favipiravir nu s-a găsit niciodată în farmacii, în România! El figurează în protocolul emis în aprilie de Ministerul Sănătății că poate fi prescris în ambulatoriu, însă nu a apărut niciodată în farmacii. Nu știu de ce! Înțeleg că există niște probleme de distribuție. El este prescris doar în spitale", a declarat Sandra Alexiu.

"Ideea era să degrevăm spitalele"

 

"Ideea era să degrevăm spitalele, furnizând tratamentul necesar pentru persoanele care se află la risc, la risc mare, cei care riscă forme grave, pentru că dacă-i tratăm din timp, avem șanse să nu mai avem nevoie să-i aducem la spital, adică să facă forme ușoare. Pentru că nu se găsește în farmacii, pacienții nu pot lua tratament acasă și atunci e foarte posibil să ajungă la spital, unde deja știți bine că sunt probleme cu locurile pentru că nu mai sunt. 

Ca orice boală virala se dă tratament simptomatic pentru cei care au boli care îi pun în categoria de risc. Ar fi bine să ia tratament antiviral de la început, ca să fie protejați de formele grave care pot apărea", a completat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel