Mai mulți oameni de știință susțin că focarele mari prezente la nivel global ar putea facilita modificări ale virusului și că ar putea duce, de asemenea, la transmiterea între oameni, ceea ce ar duce la o nouă epidemie.
Din ce în ce mai agresiv, răspândit și cu un potențial de risc în creștere pentru oameni. Gripa aviară ar putea deveni noua epidemie care trebuie învinsă după coronavirus, scrie Agrifood.
Mai mulți oameni de știință spun că păsările sunt mai predispuse să infecteze oamenii și prezic că temuta transmitere de la om la om se apropie. În acel moment nu va mai fi o problemă doar pentru fermieri, forțați în ultimii ani să sacrifice peste 300 de milioane de găini, rațe și gâște, ci o problemă de sănătate globală la egalitate cu Covid.
În ultimul an, Europa s-a confruntat cu cea mai gravă și răspândită epidemiede gripă aviară, cu valuri multiple și fără să se bucure măcar de ”pauza de vară” care în ultimii ani caracterizase apariția bolii doar în lunile de toamnă-iarnă.
Focarele se succed fără întrerupere, atât în fermele de păsări, cât și în rândul păsărilor sălbatice, ale căror fluxuri migratoare au fost transformate de schimbările climatice. O astfel de extindere sugerează că în curând modificările virusului vor permite o transmitere simplificată la om în comparație cu cazurile rare întâlnite până acum.
”Se teme că are potențial pandemic”, a spus Wendy Blay Puryear, virolog molecular la Universitatea Tufts din Massachusetts, subliniind modul în care boala păsărilor a fost în fruntea listei de preocupări a oamenilor de știință până când Covid a intrat pe scena publică, atrăgând toată atenția asupra sa.
Omul de știință, intervievat de ziarul britanic The Guardian, a reiterat că în acest moment virusul este considerat a fi cu risc scăzut pentru oameni. Cu toate acestea, fiind capabil să se reproducă și să evolueze rapid, nu se poate exclude că în curând va putea infecta noi specii, inclusiv oamenii.
Dovezi ale acestei evoluții a H5N1 (cea mai răspândită versiune a gripei aviare) există deja. De la prima sa apariție în China în 1996, când a infectat o fermă de păsări din Guangdong, virusul a reușit să se manifeste la alte 63 de specii de păsări sălbatice, precum și la mamifere.
Dacă până acum oamenii de știință și politicienii s-au agățat de ideea de a putea controla boala închizând-o în limitele cotelor de găini și prin sacrificare, această teorie se prăbușește.
În ultimii ani, infecția s-a manifestat deja la oamni, făcând numeroase victime: între 2003 și octombrie 2022 au fost raportate 865 de persoane infectate, repartizate în 21 de țări. Dintre aceștia, au murit 456.
Din cifre, se înțelege că virusul are o ”rată mare a mortalității la persoanele care se infectează”, au confirmat experții. Între timp, a apărut o nouă tulpină, cunoscută sub numele de H3N8, care în aprilie 2022 a afectat pentru prima dată o ființă umană: un copil de patru ani din China.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu