Efecte dramatice. Arafat: E cel mai periculos să spunem acum că greul a trecut. Ce înseamnă relaxarea bruscă

Raed Arafat susține că în România ”încă mai avem de răbdat” până când va fi o relaxare totală a măsurilor de protecție, dacă nu vrem să ajungem în situația dramatică din Italia sau Franța.

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat situația în care se află România azi, în ultima zi de stare urgență, și cu câteva zile înainte de Sărbătorile Pascale, în condițiile în care restricțiile sunt încă în vigoare:

”Franța a trecut printr-o situație mult mai grav, mai dramatică decât România în acest moment, la fel Italia. Au trecut cel mai probabil de apogeu și încet vor scădea numărul cazurilor. În România încă mai avem de răbdat, trebuie să vedem unde merge, continuă să crească, face platou sau scade. Măsurile de relaxare se iau treptat, totul vine calculat. Să nu pierdem ce am muncit împreună, noi și populația.

Măsurile noastre nu au fost atât de dure ca în China, Italia, Franța, am avut distantare sociala mult mai devreme, dar au putut merge la muncă, au putut ieși la magazine, s-au închis malluri, dar nu magazine, aveai posibilitatea să ieși și să muncești, cu excepția activităților de divertisment, culturale, care au fost sistate, și a fost foarte bine că au fost sistate”, a declrata Arafat.

Ce înseamnă relaxarea bruscă, fără decretul de stare de urgență

”Din punctul de vedere medical al stării de urgență, epidemiologic, dacă noi acum spunem că nu mai avem o stare de urgență și din 16 aprilie nu mai e stare de urgență, mesajul transmis populației este că e totul perfect, plus că toate măsurile se sistează, se sistează brusc, și înseamnă că după decretul care stabilea starea de urgență ne întoarcem la normalitatea de dinaintea apariției virusului. Ăsta e impactul! Mai ales că nu știm unde va merge, va scădea sau va crește, dacă va scădea numărul cazurilor critice sau nu. Până nu știm, existență stării de urgență ne permite să luăm niște măsuri. S-ar putea să se impună și alte măsuri dacă vedem că lucrurile se agravează, dacă e prea devreme. Comparativ cu noi, Italia e în stare de urgenta de la început, încă din ianuarie sau februarie, printre primele țări înainte de a ajunge într-o stare dramatică.

E cel mai periculos sa spunem acum că greul a trecut când noi nu stim ca nu a trecut. Să știe oamenii că nimeni nu are în vedere să-i țină acasă. Faptul că vremea e frumoasă, că nu vedem impact major ca în alte țări nu înseamnă că nu putem avea o agravare bruscă a situației dacă nu respectăm regullile”, a explicat medicul.

Dacă facem cu cap ieșirea...

”Vedem declarații că oricum toți vor fi infectați și să facem totul normal și se infectează toți. Nu e chiar așa. Nu e totuna să se infecteze mii de oameni într-o perioadă foarte scurtă sau să se infecteze pe parcurs într-un număr limitat, respectând niște reguli.

Chiar dacă vom relaxa, nu înseamnă că ne intoarcem perfect la ce era înainte. Relaxarea e cu măsuri, cu măsuri compensatorii, care poate vor fi deranjante, poate va trebui să porți mască peste nas și gură oriunde mergi, oriunde apari în zona publică, vor fi restricții pe anumite activități chiar dacă se relaxează în mare măsurile care au fost. Totul depinde de cum evoluează în următoarele 2-3 săptămâni situația. Dacă evoluează spre bine și facem cu cap ieșirea din măsurile astea înseamnă că suntem chiar de felicitat la nivel național, ca țară", a declarat Arafat, luni seara, la Realitatea Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel